Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Subotici egzistiraju dva sveta

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/magyar so.jpg

U Subotici egzistiraju paralelni svetovi, a čest je slučaj da se učenici mađarske i srpske nacionalnosti u školama ne druže, piše današnji novosadski Mađar so.

“Svi žive svoju svakodnevicu u sopstvenim malim mikrosvetovima. Zna se da Srbi vikendom idu u ovaj disko, Mađari na žurke u privatnim kućama i da i u gradu postoje takvi kafići koje mladi Mađari ne posećuju”, navodi list u svom komentaru.

Mađar so ocenjuje da je to posledica poslednjih 20 godina koje su bile “pune nacionalne netrpeljivosti, odbojnosti, sumnjičavosti i straha”, tokom kojih su se, kako se navodi, nadležni trudili da prikriju da između mladih ima konflikata na nacionalnoj osnovi.

List navodi da Ministarstvo prosvete Srbije nije uzelo u obzir inicijativu koju je subotička lokalna samouprava prvi put formulisala pre tri godine, a prema kojoj mađarski jezik treba da bude izborni predmet u srpskim odeljenjima.

Danas deo srpskih đaka u Subotici fakultativno uči mađarski jezik, u nižim razredima više njih, a posle se interesovanje osipa, osim ukoliko roditelj i sam učenik ne procene da budućem izabranom pozivu, budućim poslovnim vezama sa Mađarskom i znanje mađarskog jezika može dobro da dođe, navodi Mađar so.

List podseća da je ostala bez odgovora i inicijativa Nacionalnog saveta Mađara da se reformiše nastava srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama i to tako da treba primeniti metode slične onima koje se primenjuju u nastavi stranih jezika, jer su se one pokazale kao najefikasnije.

“Ukoliko ima primera da učenici srpske i mađarske nacionalnosti u Subotici međusobno razgovaraju na engleskom jeziku, onda je to sramota čitavog društva”, konstatuje Mađar so.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: