Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Sisku pobijeno biše od 600 srpskih civila

Zločin nad srpskim civilima
Zločin nad srpskim civilima

BANjALUKA, 23. MARTA – U masovnim likvidacijama Srba u Sisku i okolini procjenjuje se da je ubijeno više od 600 civila u prošlom ratu, piše zagrebački „Nacional“.   

Veći dio tih zločina pripisuje se jednom dijelu pripadnika takozvane „Handžar divizije“ koju su činili stanovnici Istre koji su se tamo doselili iz BiH.

Uloga te jedinice tokom rata ujedno je i jedna od najvećih tajni, a otkrivanje tajne moglo bi dovesti do pozadine zločina u Sisku i lica koja su inicirala masovne likvidacije srpskih civila na tom području, piše list.

Državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić krajem prošle godine ponovo je otvorio istragu o tim zločinima, a sada je ta istraga ušla u najosjetljiviju fazu. Izvor lista kaže da visoki vojni funkcioneri pokušavaju opstruisati istragu.

Pripadnici “Handžar divizije“ su se najvećim dijelom regrutovali iz Labina i okoline, gdje i danas neki žive, a na to područje doseljavali su najviše sa područja Velike Kladuše i Cazina.

Njihov tadašnji komandant Ekrem Mandal bio je direktno povezan sa Đurom Brodarcem i Vladimirom Milankovićem, tadašnjim čelnicima sisačke policije.

Njegovi ljudi su za odvoženje i likvidaciju srpskih civila koristili jedan stari „volskvagen“ kombi. Tim vozilom su odlazili po ljude koji su ranije označeni na popisima koji su se sastavljali u policijskoj komandi.

Srpski civili su bili pokupljeni i prebačeni u podrum jedne zgrade koja se nalazila u okviru Jodnog lječilišta. Nakon ispitivanja i mučenja, civili su bili odvoženi, njihova tijela vezana žicom i živi bacani u Savu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: