Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

U Pragu uhapšen Srbin Branko Bogunović po hrvatskoj optužnici

Češka policija je na aerodromu u Pragu uhapsila Srbina Branka Bogunovića /53/ koga Hrvatska traži zbog navodnog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u ratu devedesetih godina prošlog vijeka na području Benkovca, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar “Veritas”.

Foto: Pixabay

Porodica je rekla da je Bogunović uhapšen prije dva dana prilikom dolaska iz Kanade u posjetu sinu koji studira u Češkoj.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže “Veritas”, protiv Bogunovića i još 22 pripadnika “Martićeve milicije” 26. decembra 2003. godine tužilaštvo u Zadru podiglo je optužnicu koja ih tereti da su 2. septembra 1991. godine u mjestu Kakma kod Polače učestvovali u zarobljavanju i zlostavljanju Radoslava i Zorana Bobanovića.

Tužilaštvo ih tereti za sprovođenje i ispitavanje Bobanovića u stanicama milicije u Stabnju i Benkovcu, odakle su sprovedeni u kninski zatvor, iz kojeg su nakon 40-ak dana otišli u razmjenu.

Rješenjem suda u Zadru od 29. juna 2009. godine postupak je obustavljen protiv 14 optuženih, dok su pod optužbom, osim Bogunovića, ostali Nikola Tintor, Jovo Novaković, Slavko Veselinović, Neven Tepša, Gojko Žeželj, Dušan Tintor, Dmitar Prlić i Svemir Crnobrnja.

Prijatelj uhapšenog Bogunovića rekao je “Veritasu” da je Bogunović do ljeta 1991. godine bio zaposlen u Zadru kao redovni milicioner, odakle je zbog nastale situacije sa porodicom izbjegao u Srbiju, gdje je boravio nekoliko mjeseci, pa tako i u inkriminisano vrijeme, a tek potom se vratio u Benkovac, gdje je došao da radi, takođe, kao milicioner.

U vrijeme akcije “Oluja” Bogunović je ponovo izbjegao u Srbiju, odakle se poslije NATO agresije na SR Jugoslaviju iselio u Kanadu.

Uhapšeni se nalazio na spisku hrvatskog tužilaštva osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. godine, na kojem je bilo 1.577 imena, navode iz “Veritasa”.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 169 Srba, od kojih je 61 izručen u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 23 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

“Veritas” ocjenjuje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje da Hrvatska zloupotrebljava Interpol.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnog djela ratnih zločina nalazi 28 lica srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i Srpske Vojske Krajine, od kojih je 19 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Izvor:Srna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: