Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U petak sjećanje na 18 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju

Datum objave: sreda, 22 marta, 2017
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore obilježiće u petak, 24. marta, 18 godina od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju /SRJ/ u znak sjećanja na pripadnike Vojske Jugoslavije, koji su poginuli braneći svoju domovinu.

Dejstvo PVO-a Vojske Jugoslavije iznad Beograda 1999
Dejstvo PVO-a Vojske Jugoslavije iznad
Beograda 1999

Sjećanje na ovaj događaj biće organizovano u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Andrijevici.

“U petak u 11.00 časova, delegacije Udruženja položiće cvijeće na spomenike borcima iz 90-ih u kasarnama Vojske Crne Gore u Podgorici i Danilovgradu, na Trgu vojvode Šaka Petrovića u Nikšiću, na Trgu serdara Janka Vukotića u Mojkovcu, na platou pored zgrade Opštine Berane i Spomen parku Knjaževac u Andrijevici”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Udruženje će obilježiti 18 godina od dana agresije NATO-a u znak sjećanja na pripadnike Oružanih snaga Jugoslavije “koji su poginuli braneći svoju domovinu, slobodu i vojničku čast u bezumnom bombardovanju sa namjernim ubijanjem civila, trovanjem životne sredine i razaranjem svega što je u funkciji života”.

“U bombardovanju civilnih objekata, škola, bolnica, medijskih kuća, vozova, izbjegličkih kolona, fabrika, energetskih postrojenja, mostova, pale su i brojne civilne žrtve među kojima su i djeca i odrasli civili iz Murina i Podgorice”, navodi predsjednik Udruženja Radan Nikolić.

U saopštenju se dodaje da Udruženje neće ni po koju cijenu stati uz njihove ubice, već će nastaviti sa otporom međunarodnom nasilju čiji je simbol NATO, a u ovoj godini će objaviti i spomen-knjigu borcima iz Crne Gore palim u ratovima 1991/1999. godine.

Udruženje neće oprostiti zločinački poduhvat 19. država na čelu sa SAD i Njemačkom započet 24. marta 1999. godine, koje su sijanjem bombi, među kojima su bile i one zabranjene, promovisale politiku imperijalističkog intervencionizma.

Udruženje podsjeća da je u herojskom otporu udruženim snagama NATO-a, albanskih terorista i oružanih snaga Albanije, poginulo preko 1000 pripadnika Oružanih snaga SRJ, od kojih su 46 iz Crne Gore.

“Na dan agresije NATO- a na SRJ Udruženje poručuje da je vrijeme za novu Evropu, odnosno da odu administracije koje su proizvodile ratove i doprinosile nasilju nad drugima. Kako one Evropske, Američke, tako i domaće”, navodi Nikolić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pjer Anri Binel: Robijao sam zbog Srbije i opet bih učinio isto!

KAKO SAM ODLOŽIO AGRESIJU | Jadovno 1941.

Neko je izgovorio – ovo su fašisti, zločinci… | Jadovno 1941.

SJEĆANjE NA DAN POČETKA AGRESIJE NATO-a NA SR …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top