Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

У ПЕТАК МОГУЋА ОДЛУКА О РЕХАБИЛИТАЦИЈИ

Драгољуб Дража Михаиловић

Драгољуб Дража Михаиловић


На закључном рочишту у београдском Вишем суду у петак, 27. фебруара, могла би бити донесена одлука у поступку рехабилитациjе Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Југословенске воjске у отаџбини, пише београдски дневник „Данас“.

Захтjевом за рехабилитациjу тражи се од суда да поништи пресуду од 15. jула 1946. године, коjом jе Михаиловић осуђен на смрт стриjељањем, као и да му се врате грађанска права.

Један од пуномоћника подносиоца захтjева за рехабилитациjу Оливер Антић, коjи jе и савjетник предсjедника Србиjе, каже да су за то испуњени сви законски услови.

Лист пише да jе додатни индикатор да би на рочишту могло доћи до коначне одлуке и то што се суђење премиjешта у велику судницу Палате правде.

„Могуће jе да ће судско веће на следећем рочишту донети одлуку, али то не можемо да знамо. Испуњени су сви законски услови да до тога дође. Такође, имаjући у виду да jе право на суђење у разумном року Уставом загарантовано, а да се оваj процес води већ осам година, дужина суђења превазишла jе сваку меру“, рекао jе Антић.

У септембру прошле године процес jе био одгођен на неодређено вриjеме због промjене у саставу судског виjећа.

Процес рехабилитациjе Драгољуба Михаиловића покренут jе 2006. године на инициjативу његовог унука Воjислава Михаиловића, а прво рочиште одржано jе 2010. године.

У међувремену, захтjеву су се придружили и Српска либерална странка, на челу са Костом Чавошким, Удружење припадника Југословенске воjске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, те професор међународног права Смиља Аврамов.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ГОДИШЊИЦА СМРТИ ГЕНЕРАЛА ДРАГОЉУБА МИХАИЛОВИЋА …

Емиграциjа финансира потрагу за гробом ђенерала Драже …

СЛУЖЕН ПОМЕН ЂЕНЕРАЛУ ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ …

Јерусалим Пост: Генерал Дража Михаиловић … – Jadovno 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: