Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U PETAK MOGUĆA ODLUKA O REHABILITACIJI

Dragoljub Draža Mihailović

Dragoljub Draža Mihailović


Na zaključnom ročištu u beogradskom Višem sudu u petak, 27. februara, mogla bi biti donesena odluka u postupku rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, piše beogradski dnevnik „Danas“.

Zahtjevom za rehabilitaciju traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava.

Jedan od punomoćnika podnosioca zahtjeva za rehabilitaciju Oliver Antić, koji je i savjetnik predsjednika Srbije, kaže da su za to ispunjeni svi zakonski uslovi.

List piše da je dodatni indikator da bi na ročištu moglo doći do konačne odluke i to što se suđenje premiješta u veliku sudnicu Palate pravde.

„Moguće je da će sudsko veće na sledećem ročištu doneti odluku, ali to ne možemo da znamo. Ispunjeni su svi zakonski uslovi da do toga dođe. Takođe, imajući u vidu da je pravo na suđenje u razumnom roku Ustavom zagarantovano, a da se ovaj proces vodi već osam godina, dužina suđenja prevazišla je svaku meru“, rekao je Antić.

U septembru prošle godine proces je bio odgođen na neodređeno vrijeme zbog promjene u sastavu sudskog vijeća.

Proces rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića pokrenut je 2006. godine na inicijativu njegovog unuka Vojislava Mihailovića, a prvo ročište održano je 2010. godine.

U međuvremenu, zahtjevu su se pridružili i Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, te profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

GODIŠNjICA SMRTI GENERALA DRAGOLjUBA MIHAILOVIĆA …

Emigracija finansira potragu za grobom đenerala Draže …

SLUŽEN POMEN ĐENERALU DRAŽI MIHAILOVIĆU …

Jerusalim Post: General Draža Mihailović … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: