fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Oslu promovisano drugo izdanje knjige „Radi ti, dijete, svoj posao!“

U dvorani Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Oslu promovisan je roman „Radi ti, dijete, svoj posao!“ srpskog pisca Momira Vasiljevića.

Vasiljević je rekao Srni nakon sinoćnje promocije da je ovo biografski roman o životu i herojskom stradanju novovjekovnog velikomučenika Vukašina Jasenovačkog, koji je svojom smrću, kao i ukupnim zemaljskim bivstvovanjem, postao simbol stradanja Srba u 20. vijeku.

„Njegova poslednja rečenica koju je izgovorio u trenutku kada se na njega obrušila sva silina satanske mržnje ustaša i njihove crkve prema Srbima i pravoslavlju – `Radi ti, dijete, svoj posao` – u srpskom je narodu i u njegovoj novovekovnoj istoriji, postala najveća srpska reč“, pojašnjava pisac izbor naslova svog romana.

Roman je zasnovan na autentičnim dokumentima i svjedočanstvima, koji su, kako je rekao Vasiljević, bili i istorijska osnova za crkvenu kanonizaciju Vukašina Mandrape za svetitelja.

Obraćajući se publici u Oslu, Vasiljević je rekao da Sveti Vukašin, jedan od 700.000 žrtava Jasenovca, simbolizuje stradanje Srba u 20. vijeku.

On je podsjetio da je starac Vukašin iz Sarajeva, u čuvenom vozu sa više od tri hiljade zatočenih Srba i nekoliko stotina sarajevskih Jevreja, na Đurđevdan, na svoj rođendan, 1942. godine dopao Jasenovca.

„Tu je, u poslednjim trenucima svog života, i to onda kada se na njega, a preko njega i na sav srpski i pravoslavni rod, obrušila nezamisliva mržnja čistog satanizma, izgovorio reči – `Samo ti, dijete, radi svoj posao!`“, pojašnjava Vasiljević tužnu sudbinu sarajevskog trgovca, glavnog lika njegovog romana.

Vasiljević je naveo da je u posljednjih stotinu i više godina čitavu srpsku istoriju karakteriše genocid nad srpskim narodom.

On navodi da je u ukupno sedam ratova vođenih u 20. vijeku pobijeno i nestalo više od 4.000.000 Srba.

„To je procentualno najveća žrtva koju je jedan narod u Evropi pretrpeo i koju još uvek trpi“, rekao je Vasiljević.

Sinoćnja promocija knjige u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Oslu još je jedan nastavak lijepe tradicije njegovanja srpske kulture, umjetnosti i istorije iza koje stoje aktivisti srpske dijaspore uglavnom gradu Norveške.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Radi ti, dijete, svoj posao: Promovisan roman o jasenovačkom …

Predstavljena knjiga o zločinima ustaških koljača u Jasenovcu …

Radi ti, dijete, svoj posao | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: