Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U NEDJELjU OBILjEŽAVANjE 137 GODINA OD USTANKA

nevesinjska-puska.jpg

BANjALUKA, 6. JULA (SRNA) – U mjestu Krekovi
kod Nevesinja u nedjelju, 8. jula, biće obilježeno 137 godina od Hercegovačkog ustanka, poznatog kao „Nevesinjska puška“, najavio je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.Parastos poginulim
ustanicima biće služen u 10.30 časova na Spomen obilježju u Klekovima, a u 10.50 časova položeno cvijeće.

 

Obraćanje zvaničnika planirano je u 11.10 časova, a potom je predviđen prigodan kulturno-umjetnički program.

 

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite general Milan Torbica istakao je da je to bio ustanak srpskog naroda protiv Otomanske imperije, čija je moć počela da opada na Balkanu.

 

Taj ustanak je počeo sukobom srpskih hajduka i Turaka 9. jula po novom kalendaru 1875. godine kod mjesta Krekovi, rekao je general Torbica na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, ustanak je prvo zahvatio nevesinjsko područje, a zatim se proširio i na ostale krajeve Hercegovine. Ustanicima su, dodao je, pomagale Srbija i Crna Gora.

 

„Taj ustanak imao je dalekosežne posljedice i doveo je do održavanja Berlinskog kongresa 1878. godine na kojem su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost, a Austro-Ugarska pravo da okupira
BiH“, naveo je Torbica.

 

Ustanak srpskog naroda u Nevesinju, koji se kasnije proširio na veliki dio BiH, najznačajniji je istorijski događaj na Balkanu i Evropi u drugoj polovini 19. vijeka.

 

To je ubrzalo otvaranje i rješavanje Velike istočne krize, poznate pod još i pod imenom Istočno pitanje, koje je podrazumijevalo povlačenje Turske sa Balkana i borbu za njeno nasljeđa.

 

Svoje pretenzije isticale su Austro-Ugarska i Rusija, mada ni planovi Engleske i Francuske nisu bili zanemarljivi. Interesi tih velikih sila bitno su uticali na život i sudbinu srpskog naroda na Balkanu tokom 19. i početkom 20. vijeka.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: