fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Milića Gaju obilježena 76. godišnjica ustanka naroda protiv fašizma (FOTO)

Tradicionalnim zborom u Milića Gaju kod Kozarske Dubice obilježena je 76. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Dodik polaže vijence na partizanskom groblju Foto: RTRS
Dodik polaže vijence na partizanskom groblju Foto: RTRS

Brojne delegacije položile su vijence na partizanskom groblju u Knežici, a manifestaciji je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Polaganje vijenaca na partizansko groblje u Knežici
Polaganje vijenaca na partizansko groblje u Knežici

Rekao je da su u Drugom svjetskom ratu, ustanci podizani na srpskim nacionalnim prostorima, poput Milića Gaja.

Poručio je da je sloboda ključna riječ srpskog naroda, a Jasenovac neprocesuirana priča.Nikola Banjac iz dubičkog sela Košuća u vrijeme ustanka, imao je 11 godina. U očajničku borbu za slobodu protiv nadmoćnijeg neprijatelja, krenuo je goloruki narod Knešpolja. Nikola je bio angažovan kao kurir.

– Kao dijete već radio za određenu jedinicu, komandu itd, jer su odrasli otišli u vojsku, sjeća se Nikola.

Polaganje vijenaca na partizanskom groblju u Knežici
Polaganje vijenaca na partizanskom groblju u Knežici

Ustanak naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu počeo je nedaleko od partizanskog groblja u Knežici, kada je grupa patriota napala žandarmerijsku stanicu.

– Žrtve koje su nastale u Drugom svjetskom ratu, pogotovo naroda koji je stradao sa ovog potkozarskog područja, ne smiju se nikada zaboraviti i prepustiti zaboravu. I ono što je već nekoliko puta rečeno je da mlade naraštaje moramo učiti o stradanju našeg naroda kako bi koračali kroz budućnost, poručio je Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice.

Narod Kozare i Potkozarja dao je nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma. Republika Srpska njeguje tekovine antifašističke borbe.
Srpski narod bio je na meti njemačke i ustaške okupacije, koje su za cilj državnog projekta imale istrebljenje srpskog naroda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je antifašizam vlasništvo Srba na ovim prostorima, jer je činjenica da su na mjestima gdje su Srbi bili apsolutna većina pokretani ustanci protiv fašizma.

„Srpski narod je dao nesumnjiv doprinos civilizacijskoj pobjedi Evrope i naroda koji su se našli pred najezdom fašizma i istrebljenja po nacionalnoj i vjerskoj osnovi“, rekao je Dodik novinarima u Milića Gaju kod Kozarske Dubice, gdje je danas obilježen Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine.

On je naglasio da je srpski narod bio na meti njemačkih okupatora i tadašnje nezavisne ustaške države u kojoj je državni projekat bio istrebljenje Srba sa ovih prostora.

„Srbi su, naravno, reagovali tako što su ovdje u slobodarskoj Kozari i Milića Gaju digli ustanak protiv okupatora i istrebljenja, a nedaleko, lokacija Jasenovca, govori najbolje koliko je ovaj narod ovdje stradao“, dodao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Kozarska Dubica kao opština izgubila polovinu svog stanovništva i bila jedna od najstradalnijih opština u bivšoj Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje 27.jula u Milića Gaju
Obilježavanje 27.jula u Milića Gaju

U obraćanju poštovaocima Narodno-oslobodilačke borbe /NOB/ na tradicionalnom narodnom zborovanju u Milića Gaju, Dodik je naglasio da komunistička vlast u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji nije vratila narodu Potkozarja za žrtvu koju je dao, te da je taj kraj ostao pasivan, dok su razvijana druga mjesta koja su bila više na strani okupatora.

„To govori o tome da mi savremenici i današnja vlast moramo da ostanemo privrženi idejama antifašizma, jer je antifašizam nešto što je naše, mjesto gdje se svrstavamo uz slobodarske narode Evrope“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su se drugi narodi pridružili antifašističkom pokretu tek krajem 1944. godine, kada je bilo jasno ko će pobijediti u tom ratu.

Dodik je rekao da na dan sjećanja na ustanak protiv fašizma – 27. juli voli da dođe u Milića Gaj da se identifikuje sa slavnim danima, kada su se naši preci pobunili protiv okupatora i osvojili slobodu, koja je ključna riječ naroda Kozare.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Obilježen Dan ustanka protiv fašizma (VIDEO)

Ko se borio u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine? | Jadovno 1941.

Dr Drago Njegovan: Srpski ustanak u Drvaru i Srbu 27. jula 1941 …

Dražini prvi pucali na Nemce | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: