fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Mahovljanima obilježavanje 25 godina od formiranja Ratnog vazduhoplovstva

Na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke danas će biti obilježeno 25 godina od formiranja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske.

J-22 Orao
J-22 Orao

Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH najavio je da će, u okviru obilježavanja 27. maja – Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske, na aerodromu Mahovljani biti održano svečano postrojavanje i polaganje vijenaca u 11.00 časova.

RV i PVO Vojske Republike Srpske formiran je 27. maja 1992. godine, od kada je izvršeno 16 borbenih letova za podršku kopnenim snagama.

Komande su bile u Zalužanima i Mahovljanima u sklopu 874. vazduhoplovne baze Vojske Republike Srpske.

Nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /RV i PVO/ Vojske Republike Srpske Milan Torbica rekao je Srni da su pripadnici ovog roda dali veliki doprinos stvaranju i odbrani Srpske, te da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo 61 borac ovog roda.

PVO je taktičkim postupcima i profesionalnim odnosom u odbrambeno-otadžbinskom ratu nanio velike gubitke neprijateljskim snagama.

„U kratkom vremenu, kada su snage NATO-a i Hrvatske izvršile dejstvo po objektima i snagama Vojske Republike Srpske, oboreno je, prema našoj evidenciji, sedam aviona NATO-a i tri Hrvatske, po tri helikoptera i bespilotne letjelice. NATO u svojim analizama tvrdi da su imali i veće gubitke“, navodi Torbica.

Osim borbenih dejstava avijacije i PVO, ističe on, ogroman doprinos sveukupnoj borbi dale su helikopterske jedinice – borbeni helikopteri u podršci snagama kopnene vojske, te transportni, u prevoženju ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Torbica podsjeća da je RV 1992. godine, odnosno od osnivanja, izvršio 16 borbenih letova, među kojima su i dejstva u operaciji „Koridor“.

On napominje da je u ratu RV i PVO Vojske Republike Srpske izgubio 12 aviona i sedam helikoptera, te pretrpio znatna oštećenja na sistemima PVO, posebno jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja /VOJIN/.

„Tokom borbi za Koridor, uništen je jurišni dvosjed `jastreb`, dok su hrvatske snage kod Broda oborile avion `orao`“, navodi Torbica i naglašava da je RV i PVO odigrao značajnu ulogu u blokiranju i uništavanju oklopno-mehanizovanih jedinica hrvatskih snaga.

Borbeni letovi odvijali su se sa aerodroma Mahovljani i Zalužani kod Banjaluke, i u zavisnosti od doleta, a početkom oktobra 1992. godine uvedena je zabrana letenja vazduhoplovstvu.

Torbica podsjeća da je 1994. godine NATO avijacija oborila pet „jastrebova“ Vojske Republike Srpske.

Torbica je naglasio da je pred početak hrvatske operacije „Oluja“ RV i PVO Srpske u više navrata napadao hrvatske snage u okolini Glamoča i Bosanskog Grahova, dok je za vrijeme ove operacije zabilježeno 30 vatrenih dejstava na položaje hrvatskih snaga.

Za vrijeme hrvatsko-muslimanske ofanzive u Bosanskoj Krajini 1995. godine, RV i PVO je stalno učestvovao u borbama.

Torbica posebno ističe vatrena dejstva protiv hrvatskih snaga u operaciji „Una“.

„I pored gubitaka, RV i PVO je izašao iz rata sa 22 aviona i 33 helikoptera, devet raketnih sistema PVO, većim brojem radara i lakih prenosnih sistema PVO, što ih je činilo respektivnim na prostoru bivše Jugoslavije, po snazi i vatrenoj moći odmah iza Srbije.

Moramo biti ponosni na RV i PVO, odnosno na sve pripadnike ovog roda Vojske Republike Srpske, jer su bili istinski heroji tog vremena koje ne smijemo zaboraviti“, rekao je Torbica za Srnu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obarali i NATO i hrvatske avione

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: