fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U LOGORU SMRŠAO 50 KILOGRAMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/silos.jpgU nastavku suđenja za zločine počinjene na području opštine Hadžići, danas su pročitani iskazi dvojice preminulih svjedoka o tome kako su premlaćivani tokom zatočenja u logoru „Silos“ 1992. godine u kome su vladali nehumani uslovi.

Svjedok Božidar Mrkajić naveo je u izjavi datoj Tužilaštvu BiH da je 16. juna 1992. godine zatvoren u „Silos“ gdje je boravio u užasnim uslovima, te da je jedne prilike pretučen metalnom cijevi.

On je naveo da je u „Silosu“ ostao do novembra 1992. godine kada je razmijenjen, te da je tokom zatočeništva izgubio više od 50 kilograma, prenosi Birn.

„Hrana je bila loša i oskudna, a i vode je bilo malo. Higijena je bila nikakva. Za sve vrijeme boravka u `Silosu` samo sam se jednom istuširao“, rekao je Mrkajić u izjavi datoj u martu 2011. godine.

Na ovom ročištu pročitan je i iskaz svjedoka Sime Lalušića, koji je rekao da je u „Silos“ odveden početkom juna 1992. godine gdje je pretučen više puta, te da su uslovi u ćelijama bili izuzetno loši.

„Hrane je bilo veoma malo – tanka kriška hljeba i malo vode“, prisjetio se Lalušić koji je u „Silosu“ ostao do početka 1993. godine kada je odveden u kasarnu „Krupa“, gdje je dočekao razmjenu u februaru 1993. godine.

Za zločine u „Silosu“, kasarni „Krupa“ i Osnovnoj školi „9. maj“ na području opštine Hadžići, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika „Silosa“, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u „Silosu“ i upravnik logora u kasarni „Krupa“, a Kalember stražar u „Silosu“. Ostali su bili pripadnici vojne i policijske vlasti.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 28. avgusta.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

PANDUREVIĆ: TRAŽIMO DA MUČITELjI ODGOVARAJU …

Godišnjica zatvaranja logora smrti Silos kod Sarajeva …

Srpski zatočenik logora „Silos”: Molio sam da me ubiju …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: