Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U LOGORU SMRŠAO 50 KILOGRAMA

Datum objave: petak, 22 avgusta, 2014
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/silos.jpgU nastavku suđenja za zločine počinjene na području opštine Hadžići, danas su pročitani iskazi dvojice preminulih svjedoka o tome kako su premlaćivani tokom zatočenja u logoru “Silos” 1992. godine u kome su vladali nehumani uslovi.

Svjedok Božidar Mrkajić naveo je u izjavi datoj Tužilaštvu BiH da je 16. juna 1992. godine zatvoren u “Silos” gdje je boravio u užasnim uslovima, te da je jedne prilike pretučen metalnom cijevi.

On je naveo da je u “Silosu” ostao do novembra 1992. godine kada je razmijenjen, te da je tokom zatočeništva izgubio više od 50 kilograma, prenosi Birn.

“Hrana je bila loša i oskudna, a i vode je bilo malo. Higijena je bila nikakva. Za sve vrijeme boravka u `Silosu` samo sam se jednom istuširao”, rekao je Mrkajić u izjavi datoj u martu 2011. godine.

Na ovom ročištu pročitan je i iskaz svjedoka Sime Lalušića, koji je rekao da je u “Silos” odveden početkom juna 1992. godine gdje je pretučen više puta, te da su uslovi u ćelijama bili izuzetno loši.

“Hrane je bilo veoma malo – tanka kriška hljeba i malo vode”, prisjetio se Lalušić koji je u “Silosu” ostao do početka 1993. godine kada je odveden u kasarnu “Krupa”, gdje je dočekao razmjenu u februaru 1993. godine.

Za zločine u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” na području opštine Hadžići, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici vojne i policijske vlasti.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 28. avgusta.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

PANDUREVIĆ: TRAŽIMO DA MUČITELjI ODGOVARAJU …

Godišnjica zatvaranja logora smrti Silos kod Sarajeva …

Srpski zatočenik logora „Silos”: Molio sam da me ubiju …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top