Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U LICI NAPADNUTI I OPLjAČKANI SRBI

Datum objave: četvrtak, 24 maja, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

veritas

BEOGRAD 23. MAJA /SRNA/ – Dvojica Srba
povratnika u Hrvatsku fizički su napadnuta i opljačkana u selu Komić kod Udbine u Lici, saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”. Dvojica nepoznatih napadača od oko 35 godina napala su i opljačkala 21. maja u 5.15 časova Milana Ugarkovića /75/ i njegovog sina Jovana /47/.

 

“Izudarali su ih kocem i to mlađega po glavi, a starijeg po leđima, zatim ih vezali kanapom za stolice te ih, držeći im nož pod grlom, tjerali da im otkriju mjesto gdje drže novac”, navedeno
je u saopštenju “Veritasa”.

 

Ugarkovići su se iz izbjeglištva vratili u rodno selo još 1998. godine i bave se stočarstvom, a trenutno posjeduju stado od 200 ovaca i 100 jaganjaca i 17 goveda.

 

“Veritas” otkriva da Milan i Jovan nisu pokazali mjesto na kojem su držali novac, ali su ga napadači ipak vrlo brzo pronašli, kao da su imali informaciju gdje se nalazio.

 

Pronašli su i odnijeli oko 3.500 kuna i oko 1.500 evra, koliko su Ugarkovići u tom momentu i držali u kući, a novac je bio namijenjen za troškove kosidbe koja je u toku.

 

U saopštenju se dalje navodi da su odlazeći iz kuće oštećenih, napadači Ugarkoviće ostavili vezane i još im selotejpom zatvorili usta, zatim im prekinuli telefonske linije i zaključali kuću.

 

Jovan se sat vremena nakon napada uspio osloboditi konopaca te, iskočivši kroz prozor, dotrčao do prvog komšije koji je udaljen oko dva kilometra od njihove kuće, odakle je i pozvao policiju koja je ubrzo izišla na uviđaj, dok je Ugarkovićima pružena prva pomoć u ambulanti na Udbini.

 

U saopštenju se kaže da je u posljednje vrijeme na isti način pretučen i opljačkan Srbin povratnik Todor Brkić u selu Rujište kod Zrmanje, koji se, takođe, bavi stočarstvom i trenutno posjeduje farmu od 150 krava i da napadači u oba slučaja još nisu otkriveni.

 

“Ovi napadi su izazvali strah i nespokojstvo kod svih Srba povratnika na području Like, posebno onih koji se bave stočarstvom, dok hrvatski mediji o ovim napadima na Srbe povratnike na području Like još uvijek ćute”,naglašeno je u saopštenju “Veritasa”.

 

Selo Komić je etnički čisto srpsko selo u kojem je 1991. godine živjelo 153 žitelja, a danas ih je samo 14 u šest uglavnom staračkih domaćinstava.

 

U ovom selu 1995. godine u vrijeme “Oluje” ubijeno je devet Srba od čega sedam žena, a četvoro je bilo starijih od 90 godina.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top