Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U LICI NAPADNUTI I OPLjAČKANI SRBI

veritas

BEOGRAD 23. MAJA /SRNA/ – Dvojica Srba
povratnika u Hrvatsku fizički su napadnuta i opljačkana u selu Komić kod Udbine u Lici, saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”. Dvojica nepoznatih napadača od oko 35 godina napala su i opljačkala 21. maja u 5.15 časova Milana Ugarkovića /75/ i njegovog sina Jovana /47/.

 

“Izudarali su ih kocem i to mlađega po glavi, a starijeg po leđima, zatim ih vezali kanapom za stolice te ih, držeći im nož pod grlom, tjerali da im otkriju mjesto gdje drže novac”, navedeno
je u saopštenju “Veritasa”.

 

Ugarkovići su se iz izbjeglištva vratili u rodno selo još 1998. godine i bave se stočarstvom, a trenutno posjeduju stado od 200 ovaca i 100 jaganjaca i 17 goveda.

 

“Veritas” otkriva da Milan i Jovan nisu pokazali mjesto na kojem su držali novac, ali su ga napadači ipak vrlo brzo pronašli, kao da su imali informaciju gdje se nalazio.

 

Pronašli su i odnijeli oko 3.500 kuna i oko 1.500 evra, koliko su Ugarkovići u tom momentu i držali u kući, a novac je bio namijenjen za troškove kosidbe koja je u toku.

 

U saopštenju se dalje navodi da su odlazeći iz kuće oštećenih, napadači Ugarkoviće ostavili vezane i još im selotejpom zatvorili usta, zatim im prekinuli telefonske linije i zaključali kuću.

 

Jovan se sat vremena nakon napada uspio osloboditi konopaca te, iskočivši kroz prozor, dotrčao do prvog komšije koji je udaljen oko dva kilometra od njihove kuće, odakle je i pozvao policiju koja je ubrzo izišla na uviđaj, dok je Ugarkovićima pružena prva pomoć u ambulanti na Udbini.

 

U saopštenju se kaže da je u posljednje vrijeme na isti način pretučen i opljačkan Srbin povratnik Todor Brkić u selu Rujište kod Zrmanje, koji se, takođe, bavi stočarstvom i trenutno posjeduje farmu od 150 krava i da napadači u oba slučaja još nisu otkriveni.

 

“Ovi napadi su izazvali strah i nespokojstvo kod svih Srba povratnika na području Like, posebno onih koji se bave stočarstvom, dok hrvatski mediji o ovim napadima na Srbe povratnike na području Like još uvijek ćute”,naglašeno je u saopštenju “Veritasa”.

 

Selo Komić je etnički čisto srpsko selo u kojem je 1991. godine živjelo 153 žitelja, a danas ih je samo 14 u šest uglavnom staračkih domaćinstava.

 

U ovom selu 1995. godine u vrijeme “Oluje” ubijeno je devet Srba od čega sedam žena, a četvoro je bilo starijih od 90 godina.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: