Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Hrvatskoj su na sceni svi oblici destrukcije i nipodoštavanja ostataka srpskog naroda, izražena mržnja i ksenofobija

Datum objave: petak, 11 marta, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+
Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske
Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske Foto: vostok.rs

Forum Srba Bele krajine, Gorskog kotara, Korduna, Pokuplja i Žumberka, povodom 25-e godišnjice djelovanja, usvojio je i uputio javnosti poruku koju prenosimo u celini:

– U Karlovcu, 3. marta 1991. godine, obratili smo se Apelom jugoslovenskoj i svjetskoj javnosti ukazavši na nazadne društvene procese koje su srpskom narodu u Hrvatskoj i Sloveniji prijetile fizičkim nestajanjem i duhovnom posrnuću većinskog kolektiviteta. Upozorili smo na neotuđivo, nepotrošeno i u državnim dokumentima utvrđeno pravo na ravnopravan i miran život srpskog sa hrvatskim i slovenskim narodom na prostorima gdje vjekovima zajedno žive. Iskazali smo potrebu otpora pojavama koje srpski narod dovode u neravnopravan položaj zalažući se za mir i toleranciju među ljudima, komšijama, narodima i republikama.

Forum, danas, 25 godina kasnije konstatuje da je tada usvojeni Apel bio opravdan, utemeljen i upozoravajući dokument. I pored naših iskrenih očekivanja, Apel je ostao mrtvo slovo na papiru, što na žalost potvrđuju tragični događaji koji nedugo zatim slijediše.

Posljedice poništavanja i zatiranja jugoslovenske ideje – vodilje najumnijih ljudi minulih naraštaja su pogubne za sve osim za političke elite i njihove krugove. Uklanjanjem sa javne scene ove, iznad svega poštene i hrabre ideje, nedvosmisleno se ostvaruju interesi velikih sila i mnogih multinacionalnih kompanija. Posljednja događanja daju nam za pravo na ocjenu da ti procesi nisu završeni i da dalje traju. Forum ni danas ne poziva na stvaranje „nasilne i obavezne zajednice jugoslovenskih naroda“ ali skreće pažnju i upozorava javnost da ni u jednom, posljeratnom obliku organizovanja država i naroda nije pronađen socijalno bolji i pravno utemeljeniji oblik i sistem življenja.

Ustavom ranije utvrđene odredbe procedure otcjepljenja unutar jugoslovenske federativne zajednice nisu ispoštovane. Zajapureni nacionalisti otcjepljenje su izvršili protivpravno, nasilno i secesijom, a sada privremeno beru plodove ne samo jugoslovenske tragedije. Pozivajući se na avnojevske granice, granice mira o kojima se nijedan narod nije demokratski izjašnjavao, obilježili su granice stradanja i propadanja. Slobodno izražena volja srpskog naroda unutar granica avnojevske Hrvatske nije uvažena, a voljom većinskog naroda do tada konstitutivni srpski narod sveden je na nacionalnu manjinu nepoznatog reda. Zato Forum prihvaća i usvaja tumačenje da se u vremenu od 1991 – 1995. godine vodio građanski rat u Hrvatskoj u kojem su svi stradali. Forum odbacuje tezu o srpskom narodu kao agresoru a hrvatskom kao oslobodilačkom. Međunarodna zajednica mora znati da se Hrvatska sastoji od hrvatske i srpske zemlje, da su je, u ne tako davnoj prošlosti, sa jednakim žarom i srpski i hrvatski seljak obrađivali i branili.

Neporecivo je i neopravdano da su u proteklih 25 godina prava srpskog naroda na ovim i širim prostorima najgrublji način pogažena, da mu prijeti biološko uništenje a egzistencija je svedena na nivo nestajanja. Na taj način se ostvaruje upečatljiv nemoralni trag na istorijskoj vertikali hrvatskog i slovenskog naroda – nekažnjeno. Dakle, srpski narod ostaje zarobljen u okvirima suspendovanih ljudskih prava koja diktiraju većinski kolektiviteti.

I danas, 25 godina poslije, u Hrvatskoj su na sceni svi oblici destrukcije i nipodoštavanja ostataka srpskog naroda, izražena mržnja i ksenofobija, kršenje sopstvenih propisa, prije svega Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao što je na primjer onemogućavanje korišćenja ćiriličnog pisma. Druga, zakonska utvrđena riješenja otvorila su vrata „ozakonjenom zločinu“ gdje se opravdava etničko čišćenje a počinjeni ratni zločini promovišu se kao najuzvišenija svetinja primjerena pobjedniku. Tragično je da se sve to dešava u članici Evropske unije koja se poziva na najviše domete demokratije, pravde i prava i u zemlji koja se diči „tisućljetnom kulturom“.

Mi, živi učesnici Foruma, posebno i danas, iznova apelujemo na hrvatsku i srpsku državotvornu politiku da mora, želi li napredak društva unutar svojih, pa i ovakvih granica rješiti: pravo na povratak ili pravično obeštećenje imovine svih izgnanih i njihovih nasljednika. Dijelovi Hrvatske u kojoj su Srbi činili većinu pretvoreni su u „mjesečeve pejzaže“, a pojedinci koji su ostali ili se vratili u Hrvatsku poslije 1995. godine više liče na pokretne grobnice nego na ljude koji će obnoviti hrvatsku državu a oploditi srpsku zemlju u Hrvatskoj. Skrećemo pažnju svim demokratskim i pravednim društvima u ovom svijetu zla, da, ukoliko Hrvatska nametne novu „ozakonjenu pravdu“ i propiše poreze na nekorišteno i neobrađeno (spaljeno i zaraslo) zemljište i nekretnine da je to završni čin genocidnih radnji prema srpskom narodu započet 1941. godine.

Forum sa pravom podsjeća intelektualne elite slovenskog, hrvatskog pa i srpskog naroda na doprinos srpskog naroda u antifašističkoj borbi, te stoga poziva – da, nezavisno od sadašnje dnevne politike, a u interesu etike vlastitog naroda, kao mjeru civilizacijskog nivoa – ocijene sopstveni odnos, u proteklih 25 godina, prema fašizmu, antifašizmu i srpskom narodu naznačenih prostora i o tome obavijeste svekoliku javnost.

I pored svega, Forum održava vjeru u razum naroda koji su bili tvorci bivše jugoslovenske federacije i poziva njihove intelektualne elite, prije svega akademije nauka, da izrade Nacrte pravednog razgraničenja i pravičnog obeštećenja. Zatim da projektuju dogovorenu proceduru provođenja kako bi se poništili rezultati nedobronamjernih i štetnih dosadašnjih postupaka prema čovjeku bez obzira kome narodu pripada. Ovim bi se izbjeglo ostvarivanje sopstvenih vlastoljubivih ciljeva na štetu drugih pa tako izbjegli i mogući novi međusobni sukobi. Osnov je to za stvaranje uslova dugotrajanog mira i civilizacijskog razvoja građanskog društva i demokratskih država.

Sve dok se ne uklone rezultati nasilno izvedenih postupaka i radnji na koje je nedvosmisleno upozoreno Apelom usvojenim prije 25 godina, Forum Srba Bele krajine, Gorskog kotara, Korduna, Pokuplja i Žumberka ne odustaje od borbe za ostvarivanje stečenih i nasljednih prava koja je imao do početka proteklog građanskog rata. Ta prava i slobode koje je krvi plaćao i uvijek opravdavao smatra neporecivim sve do njihova punog ostvarenja, nezavisno od vremena koje dolazi – stoji u poruci Foruma koju je u ime Izvršnog odbora potpisao Đorđe Šimulija.

Izvor: ISKRA

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top