Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Hrvatskoj su na sceni svi oblici destrukcije i nipodoštavanja ostataka srpskog naroda, izražena mržnja i ksenofobija

Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske
Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske Foto: vostok.rs

Forum Srba Bele krajine, Gorskog kotara, Korduna, Pokuplja i Žumberka, povodom 25-e godišnjice djelovanja, usvojio je i uputio javnosti poruku koju prenosimo u celini:

– U Karlovcu, 3. marta 1991. godine, obratili smo se Apelom jugoslovenskoj i svjetskoj javnosti ukazavši na nazadne društvene procese koje su srpskom narodu u Hrvatskoj i Sloveniji prijetile fizičkim nestajanjem i duhovnom posrnuću većinskog kolektiviteta. Upozorili smo na neotuđivo, nepotrošeno i u državnim dokumentima utvrđeno pravo na ravnopravan i miran život srpskog sa hrvatskim i slovenskim narodom na prostorima gdje vjekovima zajedno žive. Iskazali smo potrebu otpora pojavama koje srpski narod dovode u neravnopravan položaj zalažući se za mir i toleranciju među ljudima, komšijama, narodima i republikama.

Forum, danas, 25 godina kasnije konstatuje da je tada usvojeni Apel bio opravdan, utemeljen i upozoravajući dokument. I pored naših iskrenih očekivanja, Apel je ostao mrtvo slovo na papiru, što na žalost potvrđuju tragični događaji koji nedugo zatim slijediše.

Posljedice poništavanja i zatiranja jugoslovenske ideje – vodilje najumnijih ljudi minulih naraštaja su pogubne za sve osim za političke elite i njihove krugove. Uklanjanjem sa javne scene ove, iznad svega poštene i hrabre ideje, nedvosmisleno se ostvaruju interesi velikih sila i mnogih multinacionalnih kompanija. Posljednja događanja daju nam za pravo na ocjenu da ti procesi nisu završeni i da dalje traju. Forum ni danas ne poziva na stvaranje „nasilne i obavezne zajednice jugoslovenskih naroda“ ali skreće pažnju i upozorava javnost da ni u jednom, posljeratnom obliku organizovanja država i naroda nije pronađen socijalno bolji i pravno utemeljeniji oblik i sistem življenja.

Ustavom ranije utvrđene odredbe procedure otcjepljenja unutar jugoslovenske federativne zajednice nisu ispoštovane. Zajapureni nacionalisti otcjepljenje su izvršili protivpravno, nasilno i secesijom, a sada privremeno beru plodove ne samo jugoslovenske tragedije. Pozivajući se na avnojevske granice, granice mira o kojima se nijedan narod nije demokratski izjašnjavao, obilježili su granice stradanja i propadanja. Slobodno izražena volja srpskog naroda unutar granica avnojevske Hrvatske nije uvažena, a voljom većinskog naroda do tada konstitutivni srpski narod sveden je na nacionalnu manjinu nepoznatog reda. Zato Forum prihvaća i usvaja tumačenje da se u vremenu od 1991 – 1995. godine vodio građanski rat u Hrvatskoj u kojem su svi stradali. Forum odbacuje tezu o srpskom narodu kao agresoru a hrvatskom kao oslobodilačkom. Međunarodna zajednica mora znati da se Hrvatska sastoji od hrvatske i srpske zemlje, da su je, u ne tako davnoj prošlosti, sa jednakim žarom i srpski i hrvatski seljak obrađivali i branili.

Neporecivo je i neopravdano da su u proteklih 25 godina prava srpskog naroda na ovim i širim prostorima najgrublji način pogažena, da mu prijeti biološko uništenje a egzistencija je svedena na nivo nestajanja. Na taj način se ostvaruje upečatljiv nemoralni trag na istorijskoj vertikali hrvatskog i slovenskog naroda – nekažnjeno. Dakle, srpski narod ostaje zarobljen u okvirima suspendovanih ljudskih prava koja diktiraju većinski kolektiviteti.

I danas, 25 godina poslije, u Hrvatskoj su na sceni svi oblici destrukcije i nipodoštavanja ostataka srpskog naroda, izražena mržnja i ksenofobija, kršenje sopstvenih propisa, prije svega Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao što je na primjer onemogućavanje korišćenja ćiriličnog pisma. Druga, zakonska utvrđena riješenja otvorila su vrata „ozakonjenom zločinu“ gdje se opravdava etničko čišćenje a počinjeni ratni zločini promovišu se kao najuzvišenija svetinja primjerena pobjedniku. Tragično je da se sve to dešava u članici Evropske unije koja se poziva na najviše domete demokratije, pravde i prava i u zemlji koja se diči „tisućljetnom kulturom“.

Mi, živi učesnici Foruma, posebno i danas, iznova apelujemo na hrvatsku i srpsku državotvornu politiku da mora, želi li napredak društva unutar svojih, pa i ovakvih granica rješiti: pravo na povratak ili pravično obeštećenje imovine svih izgnanih i njihovih nasljednika. Dijelovi Hrvatske u kojoj su Srbi činili većinu pretvoreni su u „mjesečeve pejzaže“, a pojedinci koji su ostali ili se vratili u Hrvatsku poslije 1995. godine više liče na pokretne grobnice nego na ljude koji će obnoviti hrvatsku državu a oploditi srpsku zemlju u Hrvatskoj. Skrećemo pažnju svim demokratskim i pravednim društvima u ovom svijetu zla, da, ukoliko Hrvatska nametne novu „ozakonjenu pravdu“ i propiše poreze na nekorišteno i neobrađeno (spaljeno i zaraslo) zemljište i nekretnine da je to završni čin genocidnih radnji prema srpskom narodu započet 1941. godine.

Forum sa pravom podsjeća intelektualne elite slovenskog, hrvatskog pa i srpskog naroda na doprinos srpskog naroda u antifašističkoj borbi, te stoga poziva – da, nezavisno od sadašnje dnevne politike, a u interesu etike vlastitog naroda, kao mjeru civilizacijskog nivoa – ocijene sopstveni odnos, u proteklih 25 godina, prema fašizmu, antifašizmu i srpskom narodu naznačenih prostora i o tome obavijeste svekoliku javnost.

I pored svega, Forum održava vjeru u razum naroda koji su bili tvorci bivše jugoslovenske federacije i poziva njihove intelektualne elite, prije svega akademije nauka, da izrade Nacrte pravednog razgraničenja i pravičnog obeštećenja. Zatim da projektuju dogovorenu proceduru provođenja kako bi se poništili rezultati nedobronamjernih i štetnih dosadašnjih postupaka prema čovjeku bez obzira kome narodu pripada. Ovim bi se izbjeglo ostvarivanje sopstvenih vlastoljubivih ciljeva na štetu drugih pa tako izbjegli i mogući novi međusobni sukobi. Osnov je to za stvaranje uslova dugotrajanog mira i civilizacijskog razvoja građanskog društva i demokratskih država.

Sve dok se ne uklone rezultati nasilno izvedenih postupaka i radnji na koje je nedvosmisleno upozoreno Apelom usvojenim prije 25 godina, Forum Srba Bele krajine, Gorskog kotara, Korduna, Pokuplja i Žumberka ne odustaje od borbe za ostvarivanje stečenih i nasljednih prava koja je imao do početka proteklog građanskog rata. Ta prava i slobode koje je krvi plaćao i uvijek opravdavao smatra neporecivim sve do njihova punog ostvarenja, nezavisno od vremena koje dolazi – stoji u poruci Foruma koju je u ime Izvršnog odbora potpisao Đorđe Šimulija.

Izvor: ISKRA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: