fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U GRACU SE RUKOVALI POTOMCI HABSBURGA I PRINCIPA

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa rukovali su se danas simbolično na stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata.

Gavrilo Princip

Tokom susreta u Gracu potomci Habsburga i Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog „Rukovanje za mir“, prenose beograedski mediji.

Austrijski umjetnik Igor Petković organizovao je u Gracu niz kulturnih događanja povodom sto godina od završetka Velikog rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

„Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan“, rekao je Petković.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mjesec dana kasnije Austro-ugarska je proglasila rat Srbiji, čime je otpočeo Prvi svjetski rat koji je na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gdje su Franc Ferdinand i SoFija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Gavrilo Princip – Najsjajnija zvijezda grahovskog neba

Za koga je Gavrilo Princip terorista?

Princip: Jednoga dana ljudi će poznavati moje ime!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: