Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

U federalnom MUP-u nema mesta za Srbe

U policijsko-bezbednosnim agencijama često je više zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina nego srpskih građana, koji imaju status konstitutivnog naroda u BiH

(Foto A. Cvetićanin)
(Foto A. Cvetićanin)

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Konstitutivnost tri naroda u BiH, kao temeljna ustavna kategorija, po svemu sudeći, izgubilo je svoj smisao u Federaciji BiH (FBiH), zahvaljujući odnosu lokalnih vlasti prema malobrojnim Srbima koji su ostali ovde da žive. Zapošljavanje je samo jedan od  primera koji svedoči o ignorisanju legitimnih i ustavnih prava Srba, što potvrđuju i zvanični podaci da u FBiH postoje institucije u kojima ima više zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina nego srpskih građana, koji imaju status konstitutivnog naroda u BiH. Zabeleženi su slučajevi u kojim Srba uopšte nema, naročito na rukovodećim pozicijama.

U takvim institucijama broj zaposlenih Bošnjaka uveliko je premašio kvotu koja im je zagarantovana prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Ovakva dominacija koja izlazi iz zakonskih okvira prisutna je, između ostalih, i u federalnim policijsko-bezbednosnim agencijama.

Nedavno je Radio-televizija Republike Srpske objavila zvanične podatke prema kojima je u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH „zaposleno samo devet Srba, od kojih nijedan na rukovodećem mestu”, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jedan više, ili dvostruko manje u odnosu na broj zaposlenih koji se izjašnjavaju kao „ostali”. U oba ova slučaja broj zaposlenih Bošnjaka meri se stotinama, kao što se meri i u većini kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova, poput Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog. Zeničko-dobojskog.

Dakle, nije Sarajevo koje je postalo monoetnički grad i u kome od predratnih 150.000 Srba živi njih nešto više od 10.000, usamljen primer diskriminacije i kršenja prava  jednog od konstitutivnih naroda, jer to se događa i u drugim sredinama u FBiH. Kad je u pitanju zapošljavanje u policijskim formacijama, Srba nema ni u nekim  ministarstvima unutrašnjih poslova kantona u kojima dominantno žive Hrvati.

Osim toga, stanje etničke slike Sarajeva, konkretno, ogleda se i u javnim preduzećima i obrazovnim institucijama u kojima se takođe broj zaposlenih Srba može prebrojati na prste jedne ruke ili ih uopšte nema.

Dušan Šehovac, iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba, koji i danas živi u Sarajevu, smatra da je besmisleno govoriti o poštovanju konstitutivnosti Srba u FBiH. „Srpski narod u FBiH nema nikakva prava, ima samo pravo da se iseljava i umire. Nismo mi ni manjina, mi smo ništa. U FBiH se ne rađaju srpska deca, ne idu u školu i ne zapošljavaju”, kaže Šehovac za „Politiku”.

Autor: D. Stanišić

Izvor: POLITIKA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: