fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U FRANCUSKOJ UHAPŠEN SRBIN PO HRVATSKOJ POTJERNICI

Savo Strbac.jpg

BEOGRAD, 2. FEBRUARA /SRNA/ – Francuska policija uhapsila je Srbina iz Hrvatske Đorđa Radujkovića /43/ na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisao zagrebački Biro Interpola, saopštio je danas Dokumentaciono – informativni centar „Veritas“.

Radujković je uhapšen 30. januara, a juče ga je saslušao istražni sudija i odredio mu ekstradicioni pritvor u trajanju od 30 dana, nakon čega će sud odlučivati o eventualnoj ekstradiciji u Hrvatsku, ukoliko ta zemlja dostavi ekstradicioni zahtjev.

Županijski sud u Karlovcu, presudama iz 1999. i 2006. godine, proglasio je krivim Milu Dakića da je početkom avgusta 1991. godina na području Vojnića nagovarao okrivljene Dušana i Milu Tomića, Darka Kresojevića, Stanka Tomića i Đorđa Radujkovića, da postave zasjedu i ubiju policajce iz Policijske uprave Karlovačke.

Prema presudama, oni su pucali na četvoricu pripadnika policijske patrole i ubili trojicu, a jednog teško ranili. Svi pomenuti su osuđeni na po 20 godina zatvora i za svima su bile raspisane interplove potjernice.

Radujković je do avgusta 1995. godine živio na Kordunu, kada je pred hrvatskom „Olujom“, sa ostalim Krajišnicima, izbjegao u Srbiju, odakle je dvije godine kasnije sa suprugom Snježanom, iselio u Francusku, gdje je dobio azil, a prije dvije godine i državljanstvo.

Mile Dakić, jedan od osuđenih, uhapšen je u maju prošle godine na graničnom prelazu Rača prilikom ulaska iz Republike Srpske u Srbiju i BiH ga je izručila Hrvatskoj.

S obzirom na kvalifikaciju djela, Radujković i saoptuženi se ne nalaze na Spisku od 1 549 procesuiranih lica za ratne zločine u Hrvatskoj, navodi „Veritas“.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšeno 112 Srba iz Hrvatske, od kojih su 32 ekstradirana u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv njih 13 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

„Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske“, smatra „Veritas“.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: