Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Dubici tokom Drugog svjetskog rata stradalo 54 odsto stanovništva

Kozarska_Dubica-8c142ea6Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je Dan opštine – 27. april obilježen na način primjeren vremenu, svečanom sjednicom Skupštine opštine, nekoliko sportskih događaja i izložbom slika.

“Red je da uvijek spomenemo i da se sjećama naših žrtava i činjenice da su prije 70 godina jedinice Narodno-oslobodilačke vojske oslobodile Kozarsku Dubicu, i to samo nekoliko dana prije kraja rata u Evropi”, rekao je Zlojutro na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom obilježavanja 27. aprila – Dana opštine Kozarska Dubica.

Zlojutro je podsjetio da je Kozarska Dubica prije 70 godina zatvorila najcrnju stranicu u istoriji te opštine, u kojoj je tokom Drugog svjetskog rata, a najviše u logoru Jasenovac, stradalo 54 odsto stanovništva, odnosno više od 16.000 ljudi, među kojima i 4.000 djece.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Nebojša Milovčević izjavio je da je opština Kozarska Dubica, na svečanoj sjednici, prvi put u posljednje tri godine dodijelila nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima te opštine.

On je potvrdio da je najviše priznanje “Zlatni grb opštine Kozarska Dubica sa Poveljom” dodijeljeno scenaristi, režiseru, književniku i dugogogodišnjem kustosu Spomen-područja “Donja Gradina” Simi Brdaru.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo izjavio je da je pored 18. septembra, 27. april – dan oslobođenja područja opštine od fašizma, najznačajniji datum, kada se obilježava Dan opštine i na koji se prisjećamo na sve što je ovaj kraj i narod propatio u toku Drugog svjetskog rata.

“Uvijek iznova i svake godine moramo ponavljati činjenice, pogotovo mlađim ljudima i generacijama, da se pamti i ne zaboravlja, a istovremeno moramo biti okrenuti budućnosti, građanima Kozarske Dubice i na svaki način i svako ko je u mogućnosti treba da omogući perspektivu i bolji život na ovim područjima”, rekao je Bundalo.

Svečanoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica, koja je održana sinoć, prisustvovali su predstavnici bratskih opština Bela Palanka iz Srbije i Panteli iz Grčke.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Sjećanje na JANDRIĆE iz Čitluka kod Kozarske Dubice …

Pokolj u crkvi u selu Draksenić 1942. godine – Jadovno 1941.

PREMIJERA FILMA “ČISTA KRV” SIME BRDARA – Jadovno 1941.

MALEŠEVIĆ: NIKADA NE ZABORAVITI GENOCID U …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: