fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U decembru ekshumacije na Ozrenu

Eshumacija-vr.jpg

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH zahtjev za izdavanje naredbe za ekshumacije posmrtnih ostataka Srba na tri lokacije na planini Ozren koje bi bile obavljene u toku decembra, potvrđeno je Srni iz ove institucije.

„Tokom ove godine, od Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske /RS/ dobili smo zahtjev za asanaciju na tri različite lokacije na planini Ozren i to za selo Hrge jedno lice, kota Paljenik dva NN lica i selo Oštrić jedno lice“, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Dobijene zahtjeve za asanaciju od operativnog tima, Tužilaštvo je proslijedilo Institutu za nestala lica BiH koji im je 27. oktobra dostavio zahtjev za izdavanje naredbe za asanaciju i ekshumaciju navedenih lokacija.

„Nakon što smo zaprimili zahtjev Instituta za nestala lica BiH, Sudu BiH smo uputili zahtjev za izdavanje naredbe za ekshumaciju na ovim lokacijama u kojem smo predložili da se one urade tokom decembra“, naveo je Grubešić.

Šef Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar nedavno je izrazio nezadovoljstvo jer iz Tužilaštva BiH još nema naredbe o ekshumaciji masovne grobnice Srba koji su 1995. godine nestali na ozrenskoj koti Paljenik, koju je Tim pronašao prije više od mjesec dana.

Krčmar je rekao da je Sud BiH sve vrijeme znao za ovu lokaciju i da nikada nije tražio od Tužilaštva BiH da se izvrši ekshumacija ovih tijela, ocijenivši da je ponovo na djelu prikrivanje zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom.

Demograf Stevo Pašalić izjavio je ranije Srni da je Ozren, kao jedan od najčistijih etničkih prostora sa autentičnim srpskim običajima, opustošio u septembru 1995. godine u muslimanskoj ofanzivi, potpomognutoj pripadnicima odreda “ El mudžahid“ i avijacijom NATO-a.

On je rekao da su ozrenska sela sada demografski prazna, te da su povratnici veoma rijetki. Stanovništvo Ozrena danas je raseljeno u oko 90 zemalja.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: