Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U čast žrtava tzv. merčepovaca

zagreb

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je zagrebačkoj Gradskoj skupštini prijedlog da Zagreb dobije park nazvan u čast obitelji Zec, čiji je slučaj s obzirom na brutalnost zločina koji je prošao bez kazne dobio simboličko značenje u procesima suočavanja s prošlošću. U neposrednoj blizini parka svoje ulice bi mogli dobiti i Josip Reihl-Kir i Milan Levar.
Ove je godine 20. obljetnica ratnog zločina nad tom zagrebačkom obitelji srpske nacionalnosti. U noći 7. prosinca 1991. godine Mihajlo Zec ubijen je ispred svoje kuće u Poljaničkoj ulici, nakon čega su njegova supruga Marija i dvanaestogodišnja kćer Aleksandra otete i smaknute na Medvednici. Počinitelji su bili pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, tzv. merčepovci, a iako poznati vlastima, do danas nisu osuđeni.
Za imenovanje je predložen bezimeni novi park koji se nalazi na Trešnjevci, zapadno od Selske ceste, u blizini obiteljske kuće Zecovih i preko puta osnovne škole koju je pohađala Aleksandra. Za park je proveden i javni natječaj za krajobrazno uređenje, no ono još nije izvedeno. Nema nikakvih formalnih prepreka da park bude službeno imenovan do obljetnice zločina u prosincu ove godine.
Park se nalazi u dijelu grada koji se znatno reurbanizira, a prilikom trasiranja tamošnjih novih ulica neke će od njih također trebati službeno imenovati. Tako bi u neposrednoj blizini budućega Parka obitelji Zec svoje ulice jednog dana mogli dobiti i ubijeni hrvatski policajac i mirotvorac Josip Reihl-Kir i ubijeni branitelj i svjedok ratnih zločina Milan Levar, čiji slučajevi također nikada nisu dobili sudski epilog.

Saša Šimpraga

 

 

Izvor: snv-baner.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: