fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U BUDVI POLAGANjE VIJENACA OSLOBODILAČKOJ VOJSCI SRBIJE

Na spomen-ploču Oslobodilačkoj srpskoj vojsci u Budvi sutra će, povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije, vijence položiti delegacije Nove srpske demokratije, Matice srpske, Matice Boke, Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori i Mirovnog pokreta „Ne u rat – ne u NATO“.

Delegaciju Nove srpske demokratije prilikom polaganja vijenca na spomen-ploču na ulazu u Stari grad Budvu, koje je najavljeno za 12.00 časova, predvodiće predsjednik Andrija Mandić i potpredsjednik Slaven Radunović.

Liberalna partija ranije je zatražila uklanjanje ovog memorijalnog obilježja, čemu su se usprotivile opozicione polititičke partije, koje su poručile da je spomen-ploču postavio budvanski narod kao znak zahvalnosti slavnoj oslobodilačkoj srpskoj vojsci, te da Budvani neće dozvoliti njeno skrnavljenje i reviziju istorije.

Na tabli, koja je iznad glavnih vrata u Stari grad Budvu postavljena 1931. godine, piše: „Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja opština Budva“.

Sretenje se slavio kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je praznik ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Na Sretenje 1804. godine održan je Zbor u Orašcu kojim je počeo Prvi srpski ustanak, zbog čega taj dan i određen za Dan državnosti Srbije.

Na Sretenje 1835. u Kragujevcu je donesen Sretenjski ustav, prvi demokratski ustav Srbije, pa je slavljen i kao Dan ustavnosti, a istog dana 1909. godine u Skoplju održana je prva skupština Srba u Osmanskom carstvu.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Pejović: Povampirenju fašizma odgovorićemo onako kako …

RADIKALIMA VRAĆENA SPOMEN-PLOČA – Jadovno 1941.

OSKRNAVLjENA SPOMEN-PLOČA POGINULIM … – Jadovno 1941.

Osam hiljada paških žrtava nemaju ni spomen ploču – Jadovno …

SPOMEN-PLOČA KAO ZNAK SJEĆANjA NA 52 UČENIKA …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: