Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Bujanovcu brišu srpske nazive ulica

Datum objave: utorak, 7 februara, 2012
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+
Bujanovac
Bujanovac

U Bujanovcu, opštini na jugu Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom, odbornici lokalnih albanskih partija usvojili su prijedlog kojim se briše 17 srpskih naziva ulica u tom gradu.

Umjesto velikana iz srpske istorije, ubuduće bi ulice u Bujanovcu trebalo da nose imena albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za “albansko buđenje”, a među njima je i bivši pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa,
koji je učestvovao u terorističkom napadu na srpsku policiju.

Srpski odbornici su napustili sjednicu, nakon preglasavanja, pa se tako raspala albansko-srpska koalicija koja je u Bujanovcu na vlasti bila dvije godine i dva mjeseca.

Tom odlukom u Bujanovcu se brišu nazivi ulica: Cara Lazara, Carice Milice, Vojvode Mišića, Vojvode Stepe, Radomira Putnika, Dimitrija Tucovića, Dositeja Obradovića, Svetozara Markovića i ostalih velikana iz srpske istorije, nauke, prosvjete i kulture – piše “Blic”.

Ubuduće bi te ulice trebalo da nose imena: Skenderbeg, Redžep Hasani, Ljam Breznica, Naim i Sami Frašeri, Idriz Seferi i ostalih albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za “albansko buđenje”.

Ulicu će u Bujanovcu dobiti i Fatmir Ibiši iz Gnjilana, pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je februara 2000. godine kod sela Končulj, sa terorističkom grupom izveo bombaški napad na policijsko vozilo MUP-a Srbije, kada je jedan policajac ubijen, a tri teško ranjena.

Centralni gradski trg, koji sada nosi ime vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića, trebalo bi da se zove Trg Skenderbega.

O ovoj odluci Skupštine opštine Bujanovac konačan sud daće nadležna komisija Ministarstva za državnu upravu, lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava Srbije.

Srpski odbornici su glasanje albanskih odbornika doživjeli kao poraz multietničke politike zajedništva i početak novog zaoštravanja ionako krhkih međunacionalnih odnosa.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top