Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Bujanovcu brišu srpske nazive ulica

Datum objave: utorak, 7 februara, 2012
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+
Bujanovac
Bujanovac

U Bujanovcu, opštini na jugu Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom, odbornici lokalnih albanskih partija usvojili su prijedlog kojim se briše 17 srpskih naziva ulica u tom gradu.

Umjesto velikana iz srpske istorije, ubuduće bi ulice u Bujanovcu trebalo da nose imena albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za “albansko buđenje”, a među njima je i bivši pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa,
koji je učestvovao u terorističkom napadu na srpsku policiju.

Srpski odbornici su napustili sjednicu, nakon preglasavanja, pa se tako raspala albansko-srpska koalicija koja je u Bujanovcu na vlasti bila dvije godine i dva mjeseca.

Tom odlukom u Bujanovcu se brišu nazivi ulica: Cara Lazara, Carice Milice, Vojvode Mišića, Vojvode Stepe, Radomira Putnika, Dimitrija Tucovića, Dositeja Obradovića, Svetozara Markovića i ostalih velikana iz srpske istorije, nauke, prosvjete i kulture – piše “Blic”.

Ubuduće bi te ulice trebalo da nose imena: Skenderbeg, Redžep Hasani, Ljam Breznica, Naim i Sami Frašeri, Idriz Seferi i ostalih albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za “albansko buđenje”.

Ulicu će u Bujanovcu dobiti i Fatmir Ibiši iz Gnjilana, pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je februara 2000. godine kod sela Končulj, sa terorističkom grupom izveo bombaški napad na policijsko vozilo MUP-a Srbije, kada je jedan policajac ubijen, a tri teško ranjena.

Centralni gradski trg, koji sada nosi ime vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića, trebalo bi da se zove Trg Skenderbega.

O ovoj odluci Skupštine opštine Bujanovac konačan sud daće nadležna komisija Ministarstva za državnu upravu, lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava Srbije.

Srpski odbornici su glasanje albanskih odbornika doživjeli kao poraz multietničke politike zajedništva i početak novog zaoštravanja ionako krhkih međunacionalnih odnosa.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top