Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Bujanovcu brišu srpske nazive ulica

Bujanovac
Bujanovac

U Bujanovcu, opštini na jugu Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom, odbornici lokalnih albanskih partija usvojili su prijedlog kojim se briše 17 srpskih naziva ulica u tom gradu.

Umjesto velikana iz srpske istorije, ubuduće bi ulice u Bujanovcu trebalo da nose imena albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za „albansko buđenje“, a među njima je i bivši pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa,
koji je učestvovao u terorističkom napadu na srpsku policiju.

Srpski odbornici su napustili sjednicu, nakon preglasavanja, pa se tako raspala albansko-srpska koalicija koja je u Bujanovcu na vlasti bila dvije godine i dva mjeseca.

Tom odlukom u Bujanovcu se brišu nazivi ulica: Cara Lazara, Carice Milice, Vojvode Mišića, Vojvode Stepe, Radomira Putnika, Dimitrija Tucovića, Dositeja Obradovića, Svetozara Markovića i ostalih velikana iz srpske istorije, nauke, prosvjete i kulture – piše „Blic“.

Ubuduće bi te ulice trebalo da nose imena: Skenderbeg, Redžep Hasani, Ljam Breznica, Naim i Sami Frašeri, Idriz Seferi i ostalih albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za „albansko buđenje“.

Ulicu će u Bujanovcu dobiti i Fatmir Ibiši iz Gnjilana, pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je februara 2000. godine kod sela Končulj, sa terorističkom grupom izveo bombaški napad na policijsko vozilo MUP-a Srbije, kada je jedan policajac ubijen, a tri teško ranjena.

Centralni gradski trg, koji sada nosi ime vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića, trebalo bi da se zove Trg Skenderbega.

O ovoj odluci Skupštine opštine Bujanovac konačan sud daće nadležna komisija Ministarstva za državnu upravu, lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava Srbije.

Srpski odbornici su glasanje albanskih odbornika doživjeli kao poraz multietničke politike zajedništva i početak novog zaoštravanja ionako krhkih međunacionalnih odnosa.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: