fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U BEOGRADU SLUŽEN PARASTOS UBIJENIM LIVANjSKIM SRBIMA

Crkva Svetog Marka u Beogradu

Crkva Svetog Marka u Beogradu

Parastosom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je počelo obilježavanje 74 godine od ustaškog zločina nad 1.600 Srba u Livnu tokom Drugog svjetskog rata.

Parastos, kome je prisustvovalo 70 ljudi, služio je otac Mirko Jamedžija, prijeratni livanjski paroh, rekao je Srni Miloš Damnjanović iz Udruženja Ognjena Marija Livanjska.

Otac Jamedžija je pozvao okupljene da održe sjećanje na postradale i da ne prekidaju veze sa krajem iz kojeg potiču.

Parastosi i molitvena sjećanja za sve pravoslavne Srbe koji su prije 74 godine mučenički nastradali od ustaškog terora u Livnu biće održani i sutra u Novom Sadu u 12.00 časova, 29. jula u Banjaluci, 30. jula na dan najvećeg stradanja u Livnu, 31. jula u Gubinu i 3. avgusta u Čelebiću, najavio je Damnjanović.

Parastose organizuju Udruženje Ognjena Marija Livanjska i Parohija lijevanjska, a potomci i poštovaoci srpskih žrtava pozvani su da prisustvuju pomenima, saopšteno je iz tog udruženja.

U danima oko Ognjene Marije 30. jula, u livanjskom kraju ustaše su 1941. godine ubile oko 1.600 Srba. Neka livanjska sela ostala su prazna, a neki rodovi ugašeni.

Na stratištima Prolog, Kamešnica, Tušnica, Borova glava, Koprivnica, Kruzi, Trnovac, škola u Čelebiću, u jamama Samogred, Ravni dolac, Bikuša, Suhača… ostala su tijela muškaraca, žena, staraca i djece. Njih 250 nije navršilo ni šest godina.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska, sa sjedištem u Beogradu, okuplja današnje i bivše stanovnike Livna i Livanjskog polja, njihove potomke, kao i poštovaoce stradalih 1941. godine.

Udruženje postoji od 1998. godine, a njegov rad je obnovljen u oktobru 2012. godine i pokušava da okupi potomke srpskih žrtava iz Livna.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

ZA POMEN ŽRTVAMA ILI OGNjENA MARIJA 1941. GODINE

U BEOGRADU U SUBOTU PARASTOS LIVANjSKIM SRPSKIM ŽRTVAMA

Parastosi srpskim žrtvama ustaškog zločina počinjenog u Livanjskom polju tokom Drugog svetskog rata

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: