Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Beogradu služen Parastos Jadovničkim mučenicima i promovisana knjiga: Jadovnička žmižda

Nikola Žutić

U nedjelju je u Beogradu, u crkvi Svetog Save na Vračaru (stari Hram), poslije Svete liturgije služen Parastos Jadovničkim žrtvama. Na parastosu osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske bili su i stanovnici
Vračara.

Poslije parastosa, u Eparhijskom domu pored Hrama Svetog Save, održana je promocija knjige autora Dušana Đakovića JADOVNIČKA ŽMIŽDA. O knjizi su govorili Prof. dr Smilja Avramov, dr Nikola Žutić i novinar Danko Perić.

Pojedine tekstove iz knjige čitao je glumac Ljubomir Tadić. Na kraju se prisutnima obratio autor Dušan Đaković i uz riječi zahvalnosti pročitao i nekoliko potresnih pjesama posvećenih Jadovničkim žrtvama.

O 70 – toj godišnjici Jadovničkog stradanja, Parastosu i obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno 1941.  predviđenom za 26. jun na Velebitu pored Šaranove jame, govorio je predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Milojko Budimir.

Parastos i promocija bile su izuzetno dobro posjećene.

Posebno je bila upečatljiva besjeda Prof. dr Smilje Avramov, koja je govorila o istraživanju arhivske građe o stradanju Srba u Jadovnu u Rimu i nekim drugim stranim arhivima. Upoznala je prisutne i sa činjenicom da je jedna speleološka ekipa, koja se spustila u Šaranovu jamu naišla i na ostatke tijela talijanskih vojnika koji su tu bačeni zajedno sa Srbima. Ovo je utvrđeno na osnovu uniformi i brojeva na osnovu kojih je određen i identitet bačenih talijanskih vojnika i oficira. Ova činjenica, ukazuje na potrebu da bi u akciju ekshumacije leševa iz velebitskih jama, trebalo uključiti i Italiju.

Prof. Milojko Budimir

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: