fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U BEOGRADU SAHRANjEN AKADEMIK MILORAD EKMEČIĆ

Sahranjen akademik Milorad Ekmečić

Sahranjen akademik Milorad Ekmečić

Akademik Milorada Ekmečić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, u prisustvu porodice, akademika, poštovalaca i predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije.

Sahrani su u ime Republike Srpske prisustvovali ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, kao i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, a u ime Srbije ministar pravde Nikola Selaković.

Od jednog od najvećih srpskih istoričara oprostili su se predsjednici akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srbije Rajko Kuzmanović i Vladimir Kostić, koji su istakli značaj Ekmečićevog djela za srpsku istoriju.

Kuzmanović je istakao da se o lošem čovjeku uvijek može reći previše, a o dobrom premalo, ali da je Ekmečić bio dobar čovjek, koji je mudrošću i pameću doprinosio srpskoj istoriji. Kostić je istakao značaj Ekmečićevog doprinosa radu Srpske akedemije nauka i umetnosti.

Od Ekmečića se oprostio i istoričar Ljubodrag Dimić, koji je istakao da je poslije Ekmečića ostala velika praznina u nauci.

Sahrani, koja je obavljena poslije opijela, prisustvovali su i bivši funkcioneri Republike Srpske Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kao i generalni sekretar ANURS-a Dragoljub Mirjanić.

Prethodno je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija, na kojoj je govorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

Akademik Milorad Ekmečić preminuo je 29. avgusta u Beogradu u 88. godini.

Rođen je 1928. u Prebilovcima u opštini Čapljina.

Opštu istoriju diplomirao je u Zagrebu 1952. godine, a doktorsku disertaciju „Ustanak u Bosni 1875-1878. godine“ odbranio je u Zagrebu 1958. godine.

Nakon specijalizacije u Prinstonu nastavio je da radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do izbijanja rata 1992. godine. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 1973. godine, a Srpske akademije nauka i umjetnosti od 1978. godine.

Bio je dopisni član i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kao i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ga je 2010. godine odlikovao Ordenom časti sa zlatnim zracima, a dobitnik je Kočićeve nagrade i Ordena Svetog Save.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:
Odlazak jednog od najumnijih Srba: U Beogradu preminuo dr …

Ekmečić: Srbiji bi istorija mogla da se ponovi – Jadovno 1941.

Akademik Milorad Ekmečić, istoričar – Predstoji nam nova …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: