Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Beogradu danas obilježavanje stogodišnjice smrti Gavrila Principa

Datum objave: subota, 28 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

Komemorativna svečanost povodm stogodišnjice smrti Gavrila Principa biće organizovana danas u Beogradu.

Spomenik Gavrilu Principu u Beogradu Foto: SRNA
Spomenik Gavrilu Principu u Beogradu
Foto: SRNA (arhivska fotografija)

Ceremoniju polaganja vijenaca i odavanja počasti kod Spomenika Gavrilu Principu predvodiće izaslanik predsjednika Srbije Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vijence na spomenik položiće i delegacije nevladinih organizacija za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i Gradom Beogradom.

Princip je bio član “Mlade Bosne”, jugoslovenske organizacije koja se zalagala za okončanje austrougarske vladavine u BiH. On je izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Princip je rođen je u Obljaju kod Bosanskog Grahova, 25. jula 1894. godine a preminuo je u Terezinu, u Češkoj 28. aprila 1918. godine.

U unutrašnjosti ćelije smještene u tvrđavi Terezin, danas postoje samo u zid ugrađeni okovi za koje je Princip bio svezan. Na zidu ispred ćelije ugrađena je spomen-ploča.
Na zidu ćelije u kojoj je i umro, prije 99 godina, Princip je napisao: “Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu…”.

A na zatvorskoj limenoj porciji, u znak sjećanja na noć uoči atentata kada su se vidovdanski heroji zakleli na grobu “mladobosanca” Bogdana Žerajića da će oni ostvariti njegovo započeto djelo, Gavrilo je urezao stihove: “Tromo se vreme vuče, i ničeg novog nema, danas sve kao juče, sutra se isto sprema. Pravo je rekao Žerajić, taj srpski soko sivi – Ko hoće da živi nek ‘mre, ko hoće da ‘mre nek živi”.

Posmrtni ostaci “vidovdanskih junaka” nakon Prvog svjetskog rata, 7. jula 1920. godine preneseni su i sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu da bi tek 1939. godine njihove kosti bile konačno položene u kapeli “Vidovdanskih heroja” na pravoslavnom groblju, na Koševu.

Vlasti Kraljevine Jugoslavije postavile su spomen ploču na mjestu gdje je Princip izvršio atentat, ali su je okupatorske njemačke i ustaške snage, koje su došle u Sarajevo, uklonile 1941. godine i odnijele na dar nacističkom vođi Adolfu Hitleru.

Na istom mjestu, nakon Drugog svjetskog rata ponovo je postavljena spomen ploča na kojoj se nalazio natpis: “Sa ovoga mjesta 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip je svojim pucnjem izrazio narodni protest protiv tiranije i vjekovnu težnju naših naroda za slobodom”.

Tu spomen ploču u proteklom ratu u BiH, 1992. godine maljem su uništili pripadnici muslimanske vojske, kao i Principove otiske stopa na mjestu atentata koje su se nalazile ispred Muzeja “Mlade Bosne”.

Most u Sarajevu, nedaleko od mjesta atentata, 1918. godine dobio je naziv Principov most, da bi ga nakon proteklog rata vlasti u Sarajevu preimenovale u Latinsku ćupriju.

I rodna kuća Gavrila Principa, koja je bila zapaljena u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena 1964. godine i pretvorena u spomen-muzej koji je čuvao uspomenu na ovog hrabrog mladića, ponovo je zapaljena 1992. godine.

Komemorativna svečanost zakazna je za 11.00 časova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Za koga je Gavrilo Princip terorista? | Jadovno 1941.

Zašto je Princip ubio Ferdinanda | Jadovno 1941.

Mali dečaci, veliki ratovi | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top