Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U BANjALUCI NAUČNI SKUP O USTAŠKIM LOGORIMA

Logor Slana

BANjALUKA, 16. JUNA (SRNA) – Prva međunarodna konferencija o kompleksu ustaških logora „Jadovno-Gospić 1941. godine“ biće održana 24. i 25. juna u Banjaluci gdje će radove izložiti učesnici iz Izraela, Rusije, Italije, SAD, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Repubilke Srpske.

Tokom konferenciji biće održano pet sesija na kojima će referate podnijeti istoričari Aleksandar Nećak, Ivan Čerešnješ, Ljiljana Radonić i Efraim Zurof, Jovan Ćulibrk, Mila Mihajlović i Dragan Šućur, saopšteno je iz Udruženja građana „Jadovno 1941“.

Referate će podnijeti Kiril Feferman, Filipo Petruči, Rafael Izraeli, Milan Koljanin, Mladenka Ivanković, Nikola Žutić, Melita Švob, Dani Novak, Vladimir Umeljić i Jovan Mirković.

Konferencija počinje u 9.30 časova uvodnim izlaganjem poznatog srpskog istoričara Đure Zatezala na temu „Jadovno-kompleks hrvatskih ustaških logora-stratišta 1941“.

Skup će biti organizovan povodom 70 godina od stradanja Srba u kompleksu ustaških logora „Jadovno -Gospić 1941“ i obilježavanja Dana sjećanja.
Organizatori konferencije su Udruženje građana „Jadovno 1941“ iz Banjaluke, Institut za savremenu istoriju Beograd i Akademija nauka i umjetnosti RS. Dobrotvori konferencije su vlade RS i Srbije, grad Banjaluka i Kulturni centar Banski dvor.

Nakon konferencije, 25. juna u 17.00 časova, u Vijećnici Banskog dvora biće održana promocija knjige „Hrvatski genocid nad srpskim i jevrejskim narodom u koncentracionom logoru Gospić 1941.-1945. godine, a Srbima i 1991.godine“, autora Daneta Lastavice, kao i dva ostvarenja Mile Mihajlović „Komandir“ i „1943. Dalmacijo, mladosti“.

U nedjelju, 26. juna, u 5.00 časova biće organizovan put u Liku na Jadovno, gdje će kod Šaranove jame u 12.00 časova biti služen parastos jadovničkim žrtvama i održano sabranje povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno na sedam decenija od stradanja.

U kompleksu ustaških logora „Jadovno-Gospić 1941. godine“ za samo 132 dana njegovog postojanja sa područja nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske (NDH) dovedeno je 42 246 muškaraca, žena i djece od kojih je na najokrutniji način ubijeno 40 123. Među žrtvama bilo je 38 010 Srba, 1989 Jevreja i 88 Hrvata.

Jadovno je selo na obroncima planine Velebit, po kome je i logor smrti u njegovoj blizini bio poznat, a koji je formiran u prvoj polovini maja 1941. godine.

Kompleks ustaških logora Jadovno činili su zbirni logor Ovčara, sabiralište na željezničkoj stanici Gospić, pomoćni logor Stupačinovo kod Baških Oštarija, brojne bezdane jame na Velebitu i okolini Gospića, logor Metajnu i logor Slana na otoku Pagu.

Organizatori okupljanja su Odbor za Jadovno Gornjokarlovačke eparhije, Srpsko narodno vijeće iz Hrvatske i Udruženje građana „Jadovno 1941.Banjaluka“.

Izvor: srna

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: