Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Banja Luci održana promocija knjige Livanjski Srbi – Prosvjetno-kulturna baština

U četvrtak 28. septembra, u Banja Luci je održana svečana promocija knjige Livanjski Srbi: Prosvjetno-duhovna zaostavština. Promocija je održana u Kultutnom centru Banski Dvor, u prisustvu autora prof. Branka Dokića i g. Radovana Jovića, u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog g. Sergija, sveštenstva, Banjalučke kulturne i naučne javnosti, te Livnjaka nastanjenih u Banja Luci.

Promociju je otvorena nastupom ženskog kamernog hora ”Banjalučanke” uz nekoliko prigodnih pesama. U pozdravnoj reču, Sanja Dokić-Mrša, voditelj programa, pozdravila je prisutne, istakavši da livanjski Srbi i te kako imaju čime da se ponose u svojoj istoriji, sa čim će čitaoci knjige imati prilike da se upoznaju. O knjizi, kao i istoriji livanjskih Srba su potom govorili recenzenti knjige mr Željko Vujadinović i prof. Duško Pevulja, kao i prof. Slobodan Nagradić i g. Ranko Risojević, nakon čega su se publici obratili i autori knjige.

Govornici su između ostalog istakli veliki doprinos livanjskih Srba prosvetnom, kulturnom i duhovnom razvoju livanjskog područja. Posebno je naglašen veliki doprinos koji su pre svega srpski trgovci iz Livna dali u borbi za očuvanje identiteta srpskog naroda u Bosni i Hercegovini za vreme turske vlasti, kao i pod Austrougarskom, kada su odigrali važnu ulogu u borbi za crkveno-prosvetnu autonomiju. Govorili su i o znamenitim Livnjacima, kao što su bili pesnik i državnik Jovan Sundečić, te plemenitoj lozi livanjskih Kujundžića, koja je izrodila velikane kao što su bili Kosta Kujundžić i njegov sin Bogoljub Kujundžić, Ban Vrbaske banovine i ministar u više vlada Kraljevine Jugoslavije.

Ban Kujundžić je zaslužan i za izgradnju današnjeg Gradskog stadiona Banjaluka, koji se nekada zvao Stadion Bana B. Kujundžića. Sa ovog skupa je potekla i inicijativa da se Gradskom stadionu vrati njegovo nekadašnje ime.

Veče je završeno uz čitanje posvete samih autora:

Našim precima, plemenitoj lozi da iz livanjskog kamena ponovo nikne i rod svoj izobilno rodi.

Prateći sledeći link možete pročitati i intervju prof. Branka Dokića u Nezavisnim Novinama, objavljen uoči promocije knjigehttps://www.nezavisne.com/kultura/knjizevnost/Branko-Dokic-za-Nezavisne-Srbi-su-ostavili-najveci-pecat-u-razvoju-Livna/444802

SLIKE MOŽETE POGLEDATI OVDEhttps://omlivanjska.com/2017/09/30/promolivsrbi/

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Vezane vijesti:

Livanjsko polje | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: