Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Tužni simboli početak velikog zla

Datum objave: utorak, 28 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

mladen-ivanic.jpg

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić smatra da je 1. mart 1992. godine ”bio i ostao dan kada je i praktično započeo rat u BiH”.

”Prvi mart 1992. godine za mene je bio i ostao dana kada je praktično započeo rat u BiH, jer je mimo volje Srba, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda, donesena suštinska odluka o nezavisnosti BiH”, rekao je Ivanić Srni.

Prema njegovim riječima, to je bio ”uvod u duboko međunacionalno nepovjerenje koje se nakon toga nadvilo nad narodima u BiH”.

”Slaviti dan kad je započeo rat u BiH i to kao veliki praznik, mogu samo oni koji su protivnici BiH. Mislim da taj datum za Srbe u BiH zaista ne može biti nikakav praznik nego samo tužni simbol početka velikog zla”, istakao je Ivanić.

On je podsjetio da ovaj datum ne prihvataju ni predstavnici hrvatskog naroda u BiH, zbog čega Bošnjaci žele da im 1. mart nametnu kao zajednički praznik, pri čemu se, kako je upozorio, u toj namjeri krije i pokušaj majorizacije Hrvata kao malobrojnijeg naroda.

Ivanić je izrazio žaljenje i revolt što se Islamska zajednica u BiH sve više involvira u politički život Bošnjaka, radeći direktno protiv interesa druga dva naroda i protivno principima međuvjerske tolerancije i međusobnog uvažavanja.

U BiH je 1. marta 1992. godine organizovan nelegalan, separatistički i secesionistički referendum, čime je BiH izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka SFRJ, mimo volje srpskog naroda, što je dovelo do krvavog i tragičnog sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Istog dana, prije 20 godina, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, dogodio se prvi etnički motivisani zločin, kada su muslimani ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, što je nagovijestilo početak građanskog rata u BiH.

Ubistvo Nikole Gardovića izvršio je okorjeli sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo, a protiv njega je tek početkom 2006. godine Kantonalno tužilaštvo otvorilo sudski proces, koji nikada nije okončan, jer je Delalić ubijen 2008. godine u Sarajevu.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top