fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tužni simboli početak velikog zla

mladen-ivanic.jpg

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić smatra da je 1. mart 1992. godine “bio i ostao dan kada je i praktično započeo rat u BiH“.

“Prvi mart 1992. godine za mene je bio i ostao dana kada je praktično započeo rat u BiH, jer je mimo volje Srba, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda, donesena suštinska odluka o nezavisnosti BiH“, rekao je Ivanić Srni.

Prema njegovim riječima, to je bio “uvod u duboko međunacionalno nepovjerenje koje se nakon toga nadvilo nad narodima u BiH“.

“Slaviti dan kad je započeo rat u BiH i to kao veliki praznik, mogu samo oni koji su protivnici BiH. Mislim da taj datum za Srbe u BiH zaista ne može biti nikakav praznik nego samo tužni simbol početka velikog zla“, istakao je Ivanić.

On je podsjetio da ovaj datum ne prihvataju ni predstavnici hrvatskog naroda u BiH, zbog čega Bošnjaci žele da im 1. mart nametnu kao zajednički praznik, pri čemu se, kako je upozorio, u toj namjeri krije i pokušaj majorizacije Hrvata kao malobrojnijeg naroda.

Ivanić je izrazio žaljenje i revolt što se Islamska zajednica u BiH sve više involvira u politički život Bošnjaka, radeći direktno protiv interesa druga dva naroda i protivno principima međuvjerske tolerancije i međusobnog uvažavanja.

U BiH je 1. marta 1992. godine organizovan nelegalan, separatistički i secesionistički referendum, čime je BiH izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka SFRJ, mimo volje srpskog naroda, što je dovelo do krvavog i tragičnog sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Istog dana, prije 20 godina, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, dogodio se prvi etnički motivisani zločin, kada su muslimani ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, što je nagovijestilo početak građanskog rata u BiH.

Ubistvo Nikole Gardovića izvršio je okorjeli sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo, a protiv njega je tek početkom 2006. godine Kantonalno tužilaštvo otvorilo sudski proces, koji nikada nije okončan, jer je Delalić ubijen 2008. godine u Sarajevu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: