Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

TUŽILAŠTVO ZATRAŽILO OSUĐUJUĆU PRESUDU

Datum objave: sreda, 13 juna, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

sud_1.jpgSARAJEVO, 13. JUNI /SRNA/ – Tužilaštvo BiH je, u završnoj riječi na suđenju trojici bivših pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH (ABiH) za zločine počinjene nad Srbima u Bosanskoj krajini, zatražilo da se optuženi proglase krivima i osude. Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Petog korpusa tzv. ABiH Mehura Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića da su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske te civila srpske nacionalnosti u logorima u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

 

Tužilac Dubravko Čampara je u završnom izlaganju rekao da je tokom suđenja, koje je trajalo skoro tri godine, dokazano da su optuženi učestvovali u zločinima nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, prenosi Birn.

 

“Smatramo dokazanim da su optuženi, djelujući suprotno međunarodnim konvencijama o zaštiti civila i ratnih zarobljenika, učestvovali u nečovječnom postupanju i nanošenju povreda zatočenicima. Optuženi Selimović, Ružnić i Mustafić su bili svjesni fizičkog i psihičkog zlostavljanja u mjestima zatočenja i željeli su da se ono nastavi”, rekao je Čampara.

 

U optužnici se navodi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa tzv. ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac Petog korpusa.

 

Čampara je naveo da su Selimović i Ružnić bili rukovodni kadar Petog korpusa, te odgovorne osobe za rad sabirnog centra u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću.

 

“Raspolaganje zarobljenim licama vršila je služba vojne bezbjednosti Petog korpusa, uprkos činjenici da je kasarna imala upravnika. Međutim, jasno je da su optuženi Selimović i Ružnić imali odgovornost prema zarobljenim osobama i da su nadzirali rad stražara u zatočeničkim objektima”, naglasio je tužilac.

 

Prema njegovim riječima, civili i ratni zarobljenici srpske nacionalnosti u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, u prostorijama autoservisa “Rad” u Cazinu i Fabrici plastike u Bosanskom Petrovcu boravili su u “nehumanim uslovima”, bez uslova da vrše higijenske potrebe.

 

“Optuženi su učestvovali u vršenju fizičkog pritiska na zarobljene tokom njihovog ispitivanja. Selimović i Ružnić su naređivali maltretiranje ili zastrašivanje zarobljenika jer su imali stvarnu kontrolu nad stražarima, dok je Mustafić pomagao u tim djelima kao stražar”, naglasio je tužilac.

 

Suđenje trojici bivših pripadnika Petog korpusa počelo je u augustu 2009. godine, a optuženi se brane sa slobode.

 

Odbrane će početi sa iznošenjem završnih riječi 27. juna.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top