fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

TUŽILAŠTVO PONIŽAVA SRPSKE ŽRTVE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/tuzilastvo-BiH.jpg

Priredila: Marija SIMIĆ – BOGDANOVIĆ, KONjIC, /SRNA/ – Tužilaštvo BiH obmanjuje, ponižava i ignorantski se ponaša prema srpskim žrtvama iz proteklog rata, ističe Zoran Đorđić, koji je zbog takvog odnosa ove pravosudne institucije podnio ostavku na mjesto predsjednika Saveza logoraša SAD i Kanade. Đorđić tvrdi da je zločin nad Srbima zaboravljen u Tužilaštvu BiH, te da u ova institucija politizovana i da u njoj vlada diskriminacija.

„Tužilaštvo BiH je krajnje neprimjereno, sramno i nepristojno, žrtve su ponižene, a zločinci nagrađeni. Kolektivna komandna odgovornost postoji samo za Srbe i sudi im se kako u Hagu tako i u Tužilaštvu BiH“, rekao je Đorđić Srni.

On navodi da je Tužilaštvo BiH 21. decembra 2009. godine podiglo optužnicu protiv Redže Balića za ratni zločin u konjičkom selu Blace, jer je, kako se tvrdi, u maju 1992. godine ubio Vojislava Kuljanina.

Balić je, ističe Đorđić, uhapšen 25. decembra 2009. godine i pušten da se brani sa slobode, ali suđenja još nema „jer gospođa Vesna Budimir, zamjenik tužioca, nije potvrdila optužnicu“.

„Isti slučaj je i sa Almirom Padalovićem koji je počinio ratni zločin u logoru `Čelebići` ubivši Željka Klimenta. Tu je i Mithat Pirkić, zvani Mitke, komandant jedinice `Akrepi`, koja je počinila zločin u selu Blace, a u toj jedinici je bio pomenuti Redžo Balić“, priča Đorđić.

O tom zločinu, podsjeća Đorđić, svjedoci srpske nacionalnosti svjedočili su u više navrata kako u Tužilaštvu BiH, tako i u Timu za dokumentovanje ratnih zločina MUP-a Srpske, ali optužnica nije podignuta.

Prema Đorđićevim tvrdnjama, današnji radnik u Ministarstvu odbrane BiH u sektoru za međunarodnu saradnju Enes Jahić bio je komandir specijalne jedinice konjičke policije koja je među prvima ušla u srpsko selo Bradinu 26. maja 1992. godine i vršila zločin nad srpskim civilma.

On napominje da od 2009. godine u Tužilaštvu BiH protiv Jahića postoji krivična prijava, jer je naredio Osmanu Kariću i Mirsi Rizviću da privode srpske žene u kancelariju mjesne zajednice Bradina, gdje su ih zlostavljali.

Među njima je bila i žena čiji su inicijali K.L. koja je dala iskaz Timu za dokumentovanje ratnih zločina MUP-a Srpske, navodi Đorđić.

Đorđić ukazuje i na Zijada Landžu, visoko pozicioniranu ličnost u Sipi, koji je bio svjedok Tužilaštva u slučaju Miralema Macića.

„Jusuf Potur eksplicitno potvrđuje da je njegov komandir bio Landžo, kao pripadnik rezervnog sastava policije u Konjicu, a Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv Landže. Postupajući tužilac Sanja Jukić bila je `gluva` na njegovo svjedočenje da je Landžo počinio ratni zločin“, tvrdi Đorđić.

Đorđić podsjeća zamjenika glavnog tužioca BiH Vesnu Budimir da su i Hrvati, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Hrvatskih oružanih snaga /HOS/, počinili zločin u opštini Konjic, a ne samo muslimani.

„Želimo da podsjetimo gospođu Vesnu da je izostavila svoje sunarodnike Zovka Zvonku, komandanta 43. motorizovane jedinice `Herceg Stjepan`, koja je prva ušla u Bradinu i počinila stravičan zločin nad Srbima i u toku dva sata ubila 36 civila.

Izostavila je i Petra Peru Barunčića – oficira HVO, predsjednika HDZ-a Dragutina – Dragu Perića, komandanta jedinice `Lešinari` Gorana Blaževića, te oficira HVO-a Dragana Subotića“, napominje Đorđić.

Subotić je, naglašava Đorđić, među prvima znao za sva tri logora na području Konjica, ali nikada nije uputio zvanični dopis međunarodnim organizacijama da tu ubijaju Srbe.

„Odgovorno tvrdimo da je opština Konjic najcrnja stranica istorije stradanja u proteklom ratu. Pitamo se da li se, nakon svega ovoga, može reći da je Tužilaštvo BiH shvatilo da je počinjen zločin nad Srbima i da procesuira zločince“, pita Đorđić.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: