Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužilaštvo BiH slijepo na agresiju

Janko Velimirović
Janko Velimirović

Još čekamo da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv bilo koga iz hrvatske vojske ili HVO. Ante Gotovina je bio glavni komandant združene komande, koja je nastala nakon Splitske deklaracije. Odbrana u Hagu kroz kompletan proces tvrdila je da nije mogao biti odgovoran za zločine u Hrvatskoj, jer je Gotovina sve vrijeme bio u BiH. Međutim, njegova nadležnost bila je u BiH i Hrvatskoj. Hag je ustanovio da je on odgovoran za ono što je bilo u Hrvatskoj za vrijeme akcije „Oluja“ i poslije nje. Pred pravosuđem RS postojao je predmet Franjo Tuđman, ali to nije mogla Srpska da procesuira, jer je procedura zbog pravila Rimskog puta prekinuta. Taj predmet bio je vezan za Mrkonjić Grad, ali i druge slučajeve gdje su počinjeni zločini u ljeto i jesen 1995. godine. Prema procedurama, bilo je najava da opštine tuže Hrvatsku za materijalnu štetu, ali prema tumačenjima pravnih stručnjaka, istekli su rokovi za podnošenje takvih tužbi. To bi mogle sada da urade firme koje su oštećene ili građani. Nastala je zastara, ali postoji mogućnost da se, kada se donese prva presuda za ratne zločine pred Sudom BiH, Republika Hrvatska tuži za naknadu štete.

Radi se o Mrkonjić Gradu, Šipovu, Ribniku, Jezeru, pa i dijelu Banje Luke, kao i još nekim opštinama. Otvara se pitanje kada će Tužilaštvo BiH podići optužnicu za te ratne zločine. MUP RS predalo je dokumentaciju za više slučajeva koji se odnose na ljeto 1995. godine, kao i „Oluju“, „Maestral“ i „Južni potez“, što su glavne operacije koje su provedene od strane hrvatske vojske na osnovu Splitske deklaracije. U Brionskim transkriptima pominju se borbe protiv VRS, kao i opštine Grahovo, Glamoč, Drvar, Petrovac i ovaj dio zapadnokrajiških opština. Ono što je izvedeno u jesen 1995. godine bila je, kako oni to zovu, saveznička operacija u kojoj je učestvovala hrvatska vojska, HVO i Armija BiH, odnosno 5. i 7. korpus Armije BiH. I u „Oluji“ je učestvovala Armija BiH. Postavlja se pitanje da li je moguće da Tužilaštvo BiH pripremi predmet i postoji li uopšte volja da se procesuiraju ovi zločini. Imamo sada suđenje za zločine u Hrvatskoj koje su počinili pripadnici Sedme gardijske brigade u slučaju pukovnika Lakića na Mliništima, između Mrkonjić Grada i Grahova. Počelo je procesuiranje zbog ubistva pet ratnih zarobljenika. Hoće li i ostali procesi biti pred hrvatskim pravosuđem, jer presuda Gotovini i Mladenu Markaču trebalo bi da otvori procese za nižerangirane izvršioce. I kod Ivana Čermaka utvrđen je niz zločina, ali Sud je ocijenio da on nije odgovoran za njih, nego neko drugi. Sada bi trebalo da slijedi zajednički nastup Tužilaštva BiH i Hrvatske.

Janko Velimirović

Izvor: Fokus

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: