Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužilaštvo BiH “oteže” sa ekshumacijom žrtava

Predsjednik RS Milorad Dodik
Predsjednik RS Milorad Dodik

BANjALUKA, 2. APRILA – Od trenutka dostavljanja informacije Tužilaštvu BiH gdje se nalaze grobnice srpskih žrtava, pa do momenta izdavanja naredbe za ekshumaciju, prođe od tri do 12 mjeseci, a dok je taj posao radila kancelarija za traženje nestalih Republike Srpske /RS/ ovakvi slučajevi su se rješavali za 10 dana, navodi se u informaciji koju je predsjednik RS Milorad Dodik uputio Narodnoj skupštini i Vladi RS.

O informaciji o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih, koju je predsjednik Dodik uputio Narodnoj skupštini i Vladi RS, biće raspravljano na posebnoj sjednici parlamenta RS, prije nego što poslanici odluče o raspisiva­nju referenduma na kome bi se građani RS izjasnili da li podržavaju postojanje Suda i Tužilaštva BiH, prenosi “EuroBlic”.

U informaciji se navodi da je Tužilaštvo BiH od 2005. do ove godine optužilo 189 osoba, među kojima su 132 Srbina, dok je Sud BiH za ratne zločine Srbe pravosnažno osudio na ukupno 863 godine zatvora, a Bošnjake na 93.

“Stanje je alarmantnije ako se zna da je MUP RS Tužilaštvu BiH i ostalim tužilaštvima, do kraja prošle godine, predao 953 prijave protiv 7 386 osoba, čije su ‘djelo’ čak 22 682 žrtve. Poseban problem je što Sud i Tužilaštvo BiH rade po Krivičnom zakonu BiH koji postoji od 2003., a ne Krivičnom zakonu SFRJ koji je važio u vrijeme ratnih zločina, a čije su sankcije povoljnije za osuđene”, dodaje se u informaciji.

Riječ je o kršenju međunarodnih pravnih normi, jer se zakon može retroaktivno primjenjivati samo ako je povoljniji za optuženog, navodi se u informaciji i dodaje da je zbog ovoga prosječna kazna izrečena pred Sudom BiH 18 godina i duplo veća od kazni entiteskih sudova, koja je u prosjeku nešto veća od devet godina.

“Iz svega navedenog, mo­žemo zaključiti da su osobe koje je osudio Sud BiH ošte­ćene u odnosu na one koje su osudili drugi sudovi u BiH i okruženju, pa se sa pravom može postaviti pitanje ne­zavisnosti i nepristrasnosti ovog suda”, zaključio je Dodik u informaciji.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: