fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TUŽILAŠTVO BiH MORA PODIĆI OPTUŽNICU

sud-bih.jpg
Tužilaštvo BiH

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da Tužilaštvo BiH mora podići optužnicu protiv odgovornih lica za ratne zločine počinjene nad sarajevskim Srbima na lokaciji Kazani, među kojima možda i danas ima onih koji obavljaju odgovorne funkcije na svim nivoima vlasti u BiH.

„Krajnje je neobjašnjivo kako još nisu otkriveni svi detalji o načinu likvidacije Srba na Kazanima, te da vlasti u Sarajevu nisu učinile ništa da se razriješi sudbina stradalih Srba, pravdajući to činjenicom da su zločin počinili lokalni kriminalci“, rekao je Velimirović Srni.

Komentarišući izjavu potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/ Svetozara Pudarića, koji je ukazao da ni do danas nije potpuno utvrđen broj sarajevskih Srba ubijenih na lokalitetu Kazani niti njihov identitet, a nisu kažnjeni ni izvršioci tih zločina, Velimirović kaže da institucije RS podržavaju inicijativu nevladinog sektora u RS da se u FBiH dostojanstveno obilježe sva mjesta stradanja Srba bez obzira da li su ti zločini do sada procesuirani ili ne.

Prema podacima iz srpskih izvora, pripadnici Desete (kasnije 110.) brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH su od 1991. do 1993. godine, prilikom racija, hvatali Srbe na sarajevskim ulicama i u stanovima i odvodili ih na Trebević na kopanje rovova.Tu se nalazila pećina Kazani u koju su muslimanski vojnici bacali Srbe, čija su tijela uništavali tako što su u provaliju ubacivali stare gume i palili ih, a nekada su koristili i kreč.

Komandant Desete brdske brigade bio je Mušan Topalović, zvani Caco, koji je imao „elitnu četu“ u koju se primalo sa „upisninom“ – odsječenom srpskom glavom.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: