Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TUŽILAŠTVO BiH IZBJEGAVA DA KAZNI NAREDBODAVCE I IZVRŠIOCE ZLOČINA

sud_bih

BANjALUKA, (SRNA) – Potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Nikola Ristić smatra da odluka Vrhovnog suda Federacije BiH, kojom je naloženo da se ponovo sudi bivšem stražaru Ivanu Koleru, potvrđuje da Tužilaštvo BiH izbjegava da kazni prave naredbodavce i izvršioce zločina nad pripadnicima JNA 1992. godine u Tuzli.

“Tužilaštvo BiH ponovo pokazuje svoju pristrasnost i nastoji svojim tužbama odrediti karakter rata u BiH”, rekao je Ristić Srni.

On je dodao da takav odnos Tužilaštva BiH ne ide u prilog srpskim žrtavama rata u BiH, zbog čega predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske trebaju ozbiljno da shvate predmete ratnih zločina i da sagledaju šta im to radi Tužilaštvo BiH.

Ristić je rekao da niko nije odgovarao za ratni zločin nad pripadnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli 1992. godine, uprkos činjenici da se tako krupan zločin desio na očigled cijelokupne javnosti.

“Neki bošnjački političari i dalje se nalaze na rukovodećim pozicijama vlasti u BiH i ne dozvoljavaju da se taj proces pokrene, što znači da je Tužilaštvo BiH politički dirigovano iz Sarajeva”, zaključio je Ristić.

Ristić je rekao da Savez logoraša Republike Srpske nikada neće odustati od namjere da postavi spomen-ploču kao znak sjećanja na stradale Srbe u Dobrovoljačkoj ulici i kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, Tuzlanskoj koloni u ovom gradu, kao i u drugim mjestima Federacije BiH.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda Tuzla kojom je Ivan Koler iz Tuzle oslobođen odgovornosti za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i naložio održavanje pretresa pred ovim sudom.

Protiv Kolera je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona krajem novembra 2010. godine podiglo optužnicu zbog sumnje da je od početka juna do kraj avgusta 1992. godine, kao stražar u Okružnom vojnom zatvoru u Tuzli kršio pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima.

Koler je bio stražar u KPZ u Tuzli gdje su u 1992. godine bili pritvoreni pripadnici JNA koji su ranjeni u napadu na kolonu vojnika u Brčkom 15. maja 1992. godine.

Osamnaest svjedoka optužbe tvrdilo je da ih je Koler psihički i fizički maltretirao, da se prema njima odnosio na neljudski način, da ih je mučio i na mnoge druge načine zlostavljao, dok je šest svjedoka obrane tvrdilo suprotno.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: