Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužilaštvo BiH bez odgovora na zahtjev za ekshumaciju srpskih žrtava u Odžaku

Tužilaštvo BiH nikada nije odgovorilo na zahtjev za ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti iz pravoslavnog groblja u Odžaku, koji mu je još 2010. godine uputio Institut za nestala lica BiH, rekla je Srni portparol Instituta Lejla Čengić.

Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

– Institut ima informaciju da bi se na gradskom groblju Odžak, u dijelu gdje je pravoslavna parcela, moglo nalaziti četiri do pet žrtava srpske nacionalnosti, a pretpostavlja se da je riječ o pripadnicima Vojske Republike Srpske. Institut je zahtjev za ekshumaciju uputio Tužilaštvu BiH još 2010. godine i do sada nam nije ništa odgovoreno, izjavila je Čengićeva.

Ona je naglasila da je Tužilaštvu pisana i urgencija, nakon čega, takođe, nisu dobili nikakav odgovor.

Čengićeva kaže da se u nekim slučajevima vrše dodatne provjere kako bi se utvrdilo da li je zaista riječ o nestalim licima.

„Kada je riječ o neobilježenom dijelu groblja, bez ikakvih nadgrobnih oznaka, moguće je da je riječ o nestalim licima. U tim slučajevima vrše se dodatne provjere. Zbog čega se ovoliko dugo čeka na naš zahtjev za ekshumaciju u Odžaku i gdje je uopšte naš zahtjev, ne znamo“, kaže Čengićeva.

Ona je potvrdila da probna kopanja godinama ne postoje, te podsjetila da je zadatak Instituta traženje nestalih i traženje potencijalnih pojedinačnih i masovnih grobnica.

„Onog trenutka kada postoje i osnovi sumnje da se na nekom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci, mi pišemo zahtjev Tužilaštvu BiH za ekshumaciju. Kada Tužilaštvo odredi zahtjev, mi učestvujemo u ekshumaciji, identifikaciji i svim radnjama dok se posmrtni ostaci ne predaju porodici i ukopaju“, objasnila je Čengićeva.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac tvrdi da je Institut za nestala lica BiH zabranio probno kopanje masovne grobnice u Odžaku, za koju postoji sumnja da krije posmrtne ostatke pet vojnika srpske nacionalnosti.

Grabovac je juče rekao Srni da ima svjedoka koji je spreman da pred javnošću u Odžaku pokaže masovnu grobnicu u kojoj se nalaze posmrtni ostaci petorice zarobljenih i ubijenih srpskih vojnika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Grabovac: Nastavk opstrukcije ekshumacije grobnica Srba …

Grabovac: Nećemo odustati od pretraživanja u Odžaku | Jadovno …

Grabovac: Tužilaštvo BiH opstruiše ekshumaciju u Odžaku …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

3 Responses

  1. Ako mozete ispraviti ove stamparske greske koje radi kompjuter (drugacije prepoznaje recenice kada se prenosi kopiranjem ). Hvala unaprijed, Marko

  2. Muslimani kriju srpske leseve a srbske grobnice su na njihovom groblju u Potocarima. Doci ce vrijeme pa ce se to groblje nazvati „Muslimansko I Srpsko“ Bakire gdje su lesevi srpskih civila iz Sarajeva? UMPROFOR je krajem 1993 imalo spisak o jedanaest hiljana ubijenih I nestalih, prijavljeni u zgradi PTT-ea ? Plus je bilo mnogo nestalih porodica koje nije imao ko da treazi, svi su pobijeni! Bakie sve o ovom zna jer je bio clan tima I skrivanja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: