Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

TUŽILAŠTVO SAMO “UMIRUJE” JAVNOST

Datum objave: sreda, 11 juna, 2014
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpg

SARAJEVO, 11. JUNA /SRNA/ – U Tužilaštvu BiH tvrde da je predmet “Čemerno” o zločinima nad Srbima 1992. godine prioritetan i da se na njemu radi, dok advokat porodice stradalih smatra da time Tužilaštvo samo “umiruje” javnost.

Tužilaštvo BiH radi na predmetu koji se odnosi na zločin nad 32 srpska civila i vojnika ubijena 10. juna 1992. godine u napadu jedinica tzv.

Armije BiH na srpsko selo Čemerno, i taj predmet je jedan od prioritetnih, rekla je Srni portparol Tužilaštva BiH Adisa Karačić.

Advokat Milan Romanić, pravni zastupnik porodice Damjanović čiji članovi su stradali na Čemernu, izjavio je Srni da je 25. maja u ime porodice
podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

“U prijavi se navodi da su u napadu na selo Čemerno 10. juna 1992. godine ubijena 32 civila, među kojima su Damjanović Zdravko i Staka.
Poslije toga smo slali zahtjev za informaciju o predmetu 13. juna prošle godine i nikakav odogovor nismo dobili”, rekao je Romanić.

Komentarišući kratku izjavu iz Tužilaštva BiH da je predmet u radu jedan od prioritetnih, Romanić je rekao da je to rečeno radi umirivanja javnosti.

“Tužilaštvo BiH, čini se, pokušava da kupuje vrijeme i na taj način nas skidaju sa dnevnog reda”, istakao je Romanić.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeka i Orahova napale su Čemerno 10. juna u ranim jutarnjim časovima i na svirep način ubile 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo sravnili sa zemljom.

Oni stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni, odvedeni su u zloglasne logore za Srbe. Čemerno je danas potpuno pusto
selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš Bunjevac, Mirosava Bunjevac, Ranko Bunjevac, Slavojka Bunjevac, Đorđo Bunjevac, Koviljka
Bunjevac, Goran Bunjevac, Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija Damjanović, Ranka Damjanović, Jadranka Damjanović, Staka Damjanović,
Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav Janković, Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović, Ljubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan Malešević, Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković,
Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko Trifković, Janja Trifković i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za ove zločine.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top