Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužbe padaju istovremeno?

Sud

Pravni timovi Srbije i Hrvatske narednih nedjelja ubrzaće razgovore o međusobnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Srbija i Hrvatska imaju rok do kraja godine da postignu dogovor o vansudskom poravnanju prije nego što bude zakazana usmena rasprava, a sagovornici “Novosti” kažu da će se najvjerovatnije ići na opciju da obje strane postignu sporazum o istovremenom povlačenju tužbi, odnosno da u istom trenutku o tome obavijeste Međunarodni sud pravde.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi kaže da bi time prestao započeti sudski proces, dodajući da postoje šanse za vansudsko poravnanje, što bi bilo “u najboljem interesu obje države”.

“Dve strane bi mogle da postignu sporazum da paralelno s povlačenjem tužbe i kontratužbe budu otvoreni i pregovori o brojnim pitanjima koja opterećuju odnose Srbije i Hrvatske”, rekao je Varadi.

S obzirom na to da je Međunarodni sud pravde nadležan samo za pitanja genocida, Varadi smatra da su vrlo male šanse da presuda suda bude po volji bilo kojoj od strana.

Državni sekretar u srpskom Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže da je stav Beograda da je povlačenje tužbi najbolji način rješavanja problema i da je primarni interes Srbije povratak imovine i izbjeglica, kao i rješavanje pitanja ratnih zločina.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: