Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

TURSKA SHVATILA REALNOST REPUBLIKE SRPSKE

Datum objave: ponedeljak, 27 avgusta, 2012
Veličina slova: A- A+

darko-tanaskovic.jpg

BEOGRAD, 27. AVGUSTA /SRNA/ – Islamolog Darko Tanasković ocijenio je da je Turska, premda nedovoljno, shvatila realnost postojanja, ustavnu poziciju i politički kapacitet Republike Srpske.

“To ne znači da neće i dalje raditi u smeru revitalizovanja i sužavanja njenih entitetskih prerogativa, ali uz delimično izmenjenu retoriku”, rekao je Tansaković, koji je profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

On je istakao da u cjelini, turski uticaj na Balkanu raste, ali ne onim tempom i obimom koji bi zadovoljavao neoosmanističke ambicije Ankare i zato će Turska stalno smišljati nove inicijative i preduzimati razne korake, s velikom upornošću i istrajnošću, a sve sa istim konačnim ciljem.

Tanasković objašnjava da aktuelne regionalne prilike i odnosi snaga i zainteresovanosti među vanregionalnim činiocima koji, ne od juče, utiču na ovdašnje prilike, stvaraju uslove da Turska, kojoj je Balkan jedan od strategijskih prioriteta tokom posljednje dvije decenije, bude u balkanskim poslovima aktivno prisutna više nego ranije.

“Ona je u važnim bezbednosnim, privrednim, kulturno-obrazovnim i političkim domenima društvene stvarnosti već osvojila čvrste pozicije u Albaniji i Makedoniji, naglašeno je usredsređena na Kosovo i na Rašku oblast u Srbiji, a u BiH još nije onoliko bitan činilac koliko bi želela da bude, čak ni u Federaciji BiH iako nastoji da propagandno-psihološki i ekonomski pojača delovanje prema ovom složenom entitetu”, rekao je Tanasković za “Ekstra magazin”.

On je istakao da je o pitanjima odnosa sa Turskom bilo razmimoilaženja između zvaničnog Beograda i Banjaluke u procjenama svrsishodnosti većeg otvaranja prema posredničkim inicijativama Ankare, što nije neobjašnjivo, s obzirom na različite međunarodne i statusne pozicije Srbije i Republike Srpske.

Prema njegovom mišljenju, u međuvremenu je ostvaren znatno veći stepen sklada u gledanju na ulogu Turske u regionu i na način na koji Srbi kao cjelina treba da se postave prema onim aspektima neoosmanističke doktrine koji su suprotni srpskom državnonacionalnom interesu.

Kada je riječ o nedavnim inicijativama za stvaranje balkanskog Beneluksa u koji bi ušla Albanija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija, Tanasković ocjenjuje da takve ideje nemaju budućnost, ali da je već postojeća realnost uspostavljanje neformalne, a faktičke “velike Albanije”, kao jedinstvenog i kontinuiranog, maksimalno čistog albanskog prostora koji iredintistički, prekogranično zahvata i dijelove teritorije susjednih država.

Tanasković, koji je i bivši ambasador u Turskoj i Vatikanu, rekao je da već odavno, a od dolaska Erdogaonove Partije pravde i razvoja na vlast, sve intenzivnije teče proces “reislamizacije” turskog socijalnog ambijenta, a postepeno i institucija.

 

Izvor: srna

Vezane vijesti:

“Povartak Turske na Balkan” i dva kratka osvrta na prošlost

OSLOBODITI SE ILUZIJE O NAPRASNOM TURSKOM PRIJATELjSTVU

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top