Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Trifko Ćorović : Krajiški Srbi su toliko puta prevareni da je razumljivo zbog čega su i danas nepovjerljivi!

Glavni i odgovorni urednik lista Srpsko kolo Trifko Ćorović bio je gost emisije „Večeras zajedno“ prvog programa Radio Beograda.

Trifko Ćorović

Povod razgovora je tri godine od izlaženja najtiražnijeg ćiriličnog lista na ijekavici pisanog ćirilicom. Ovaj list i Srbiji izlazi od 15. decembra 2015. godine, a izdavač je Savez Srba iz regiona.  Ćorović je ispričao istorijat Srpskog kola čija je misija i danas da bude okrenut običnom narodu i da pored osnovnih informacija čitaocima nudi savjete za ostvarivanje svojih prava.

– Naš list nije samo namijenjen ljudima koji su došli krajem prošlog vijeka sa ratom zahvaćenih prostora. Ciljnu grupu obuhvataju i potomci koilonista koji su Srbiju počeli naseljavati nakon završetka Velikog rata, kao i nakon Drugog svjetskog rata. Procjenjuje se da je danas svaki treći stanovnik Srbije rodom ili porijeklom sa prostora zapadno od Dunava i Drine – rekao je Ćorović koji je objasnio podozrivost krajiških Srba.

– Srbi sa prostora nekadašnje Vojne Krajine bili su često primorani da ćute, iako su živjeli na vjekovnim ognjištima svojih predaka. Na žalost, mnogi su morali da ćute i u matici Srbiji suočavajući se sa mnogobrojnim problemima oko sređivanja svojih dokumenata i statusa. I u Srbiji doživljavali su da se ne osjećaju kao dobrodošli. Krajiški narod je toliko puta prevaren, da i danas čim ih neko pomene,  uplašeni od nekih novih manipulacija, sasvim razumljivo, pokazuju podozrivost – rekao je Ćorović uz napomenu da se trend promjenio posljednjih godina što najbolje ilustruje obilježavanje krajiške tragedije u zločinačkoj akciji Oluja koja se svakog avgusta organizuje na državnom nivou uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srbije.

Ćorović je rekao da bi se i danas u Srbiji mogli riješiti brojni problemi koji pritiskaju krajiške Srbe.

– Jedan od njih je i priznavanje ratnog staža vojnicima nekadašnje RSK na čemu insistira predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta – rekao je Ćorović i napomenuo da postoje mnogobrojni procesi koji se odvijaju u reguonu, ali za koje mnogi Srbi nisu u dobroj mjeri obavješteni.

– U Federaciji BiH u toku je proces registracije nekretnina, a tu bi prava mogli da ostvare i potomci kolonista koji u dobroj mjeri i ne znaju da je tamo ostala zemlja njihovih predaka na koju imaju pravo – napomenuo je Ćorović i dodao da se u Hrvatskoj sprema novi Zakon o državljanstvu koji će dodatno limirati prava Srba iz Hrvatske.

– Praktično se radi na ukidanju mogućnosti  sticanja državljanstva po porijeklu, jer je kao jedan od uslova predviđeno da dijete koje je rođeno van Hrvatske, a čiji su roditelji hrvatski državljani, mora provesti određen broj godina u Hrvatskoj da bi stekao to pravo. Naravno, ovo pravilo se ne odnosi na pripadnike hrvatskog naroda – rekao je Ćorović i ocijenio da bi neke naše uprave trebale da se fleksibilnije ponašaju kad su u pitanju molbe Srba iz regiona da steknu državljanstvo matice.

Bilo je riječi i o kulturi sjećanja.
– U Srbiji se vode rasprave o broju ubijenih Srba u Jasenovcu, a potpuno se zanemaruju druga stratišta poput Jadovna. Garavice u kojima je pobijeno 12.000 Srba ili Šušnjar gdje imamo 5,500 nevinih žrtava niko i ne pominje. Pomenimo samo mučeničke Prebilovce u kojima je pobijeno 85% stanovništva – rekao je Ćorović i dodao da je položaj Srba u zemljama regiona različit.

– Sigurno je da bi od velikog značaja bilo kada bi se formirala Kancelarija ili Ministarstvo za Srbe u regionu ili dijaspori, ali isto tako, srpske nacionalne zajednice, gdje god da se nalaze, moraju imati svjest da svoja prava mogu da ostvare samo ako su jedinstveni  – zaključio je Ćorović i pozvao slušaoce da se jave na broj 021/6613600 ostave svoje podatke i ubuduće besplatno dobijaju svoj primjerak Srpskog kola.

Sve brojeve Srpskog kola moguće je vidjeti ovdje.

Urednik i voditelj emisije „Večeras zajedno“ je Zorana Bokan.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Trifko Ćorović: Bojim se da ćemo za 50 godina morati da dokazujemo da je ćirilica srpsko pismo! (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: