Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tribina o Stepincu: Šta Hrvati kažu o radu Mješovite međureligijske komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije (VIDEO)

Prvi put od okončanja rada Mješovite međureligijske komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, koja je razmatrala ulogu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, te davali razloge pro et contra za proglašenje svetim ovog „časnika Rima“, imamo priliku čuti kako su izgledali ovi susreti kroz sve njihove etape, a iz analize ekspertskog člana hrvatskog tima za odbranu Stepinca, dr Jura Krišta.

Gostujući kao predavač na tribini „Stepinac – razbijanje mitova“, koja je održana 7.11.2017. godine u organizacija Studentskog Pastorala (SPAS) u Studentskom domu „Stjepan Radić“, dr Krišto je govorio o radu Mješovite komisije o Stepincu.

Sa kojih stanovišta su srpski episkopi osporavali pravednost zagrebačkog nadbiskupa, u čemu se ogledaju razlike između srpsko-pravoslavno-istočnog i hrvatsko-rimo-katoličko-zapadnog mentaliteta, te šta su srpske vladike ponijele u Rim, poslušajmo u ovom tumačenju (dakako iz hrvatskog ugla) od dr Jura Krišta.

Jure Krišto rođen je u Stipanjićima kraj Duvna (danas Tomislavgrad) u Hercegovini.

Nakon osnovne škole u rodnome mjestu, završio je klasičnu gimnaziju u Bolu te studije filosofije na Dominikanskoj školi za filosofiju i teologiju u Dubrovniku. Nastavio je školovanje na dominikanskom učilištu u Otavi, a doktorski naučni stepen stiče na katoličkom univerzitetu Notr Dam u SAD-u. Potom je doktorirao na Odsjeku za istorije Univerziteta u Zagrebu.
Nakon odlaska u penziju, Naučni savjet Hrvatskog instituta za istoriju izabrao ga je za zaslužnoga naučnog saradnika (emeritusa).

G. Lučić

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Komisija: Stepinac znao za pokrštavanje, nastavak razgovora u …

„Srpska strana nije dokazala da je Stepinac bio zločinac …

Spomenik Stepincu i jedna komisija | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: