Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Tražiti poništenje odluke Tužilaštva

Datum objave: petak, 20 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/Petar Djokic.jpg

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić smatra da je neophodno izvršiti politički pritisak na Tužilaštvo BiH da poništi odluku o obustavljanju istrage protiv 14 lica u slučaju “Dobrovoljačka”.

S obzirom da je odluka politički motivisana i da je donio jedan čovjek, pojasnio je Đokić, neophodno je političkim sredstvima tražiti i njeno poništenje.

“Odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju Dobrovoljačke ulice sraman je i uvredljiv čin, prije svega za žrtve mučki ubijene u zločinačkim događajima maja 1992. godine u Sarajevu. Nisam očekivao, kao što sigurno nisu ni mnogi drugi, da će Tužilaštvo biti toliko drsko da odustane od istrage za 14 lica u slučaju `Dobrovoljačka`. Ovo je presedan”, ocijenio je Đokić, koji je i lider Socijalističke partije.

Navodeći da je to odluka jednog čovjeka (tužioca Džuda Romana) koji za nekoliko dana odlazi iz BiH, Đokić je rekao da to znači da je odnekuda dobio nalog da to i učini”. “Ovo je odluka jednog čovjeka koji je dobio nalog da to uradi, a ne odluka nekog šireg tužilačkog tima. U pitanju je politika, jer se takva odluka ne donosi bez pritiska”, rekao je Đokić i dodao da je potuno primjereno oštro reagovanje koje dolazi iz Srpske, jer ono upozorava na selektivnu primjenu pravde.

Đokić je uvjeren da u pozadini svega stoji pokušaj prebacivanja odgovornosti za početak i rasplamsavanje rata u BiH, sa muslimanske na neku drugu stranu – očito na srpsku. “U osnovi, riječ je o političkim motivima i pokušaju izbjegavanja odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima”, rekao je Đokić sinoć za BN televiziju.

On ističe da su reagovanja iz Srpske da se ovaj slučaj stavi u okvir Tužilaštva Republike Srpske potpuno očekivane, ali i da ne treba reagovati “suviše nervozno već tražiti da Tužilaštvo BiH odustane od ove odluke”. Đokić smatra da je neophodno političkim metodama izvršiti pritisak na Tužilaštvo BiH da poništu odluku koju je donio samo jedan čovjek.

“Pošto je ovdje očito duboko upetljana politika ne može se drugačije nego političkim metodama izvršiti pritisak da se poništi odluka, odluka jednog čovjeka, te da se nastavi voditi istraga protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i grupe koja je počinila stravične zločine u Dobrovoljačkoj”, rekao je Đokić.

On smatra da je poništavanje odluke najbolji način da se izbjegne još dublja kriza u BiH.

“Ako bi Republika Srpska ostala na odlukama koje je ranije donijela, odnosno reaktivirala ih, i u vezi sa referendumom, kao i u vezi sa zahtjevima za preuzimanje nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH, to sigurno ne može proći na jednostavan način. Postojaće otpor i reakcije druge strane, a došlo bi i do uplitanja međunarodnog faktora što bi samo dodatno zakomplikovalo odnose u BiH”, rekao je Đokić ponavljajući da sa takvim odlukama ne treba žuriti.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top