Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Traže povlačenje odlikovanja Hedlu

Drago Hedl
Drago Hedl

Hrvatska biskupska konferencija pozvala je danas predsjednika Ivu Josipovića da povuče dodjeljeno odlikovanje osječkom novinaru Dragi Hedlu, koji se, kako navode, u vrijeme komunističkog režima ogriješio o poštovanje osnovnih ljudskih prava.

“Drago Hedl je osoba koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja. U svojim napisima iz toga vremena, između ostaloga, nazivao je blaženog Alojzija Stepinca krvnikom među svecima stavljajući u taj negativan kontekst i blaženog Ivana Merca”, navodi se u saopštenju.

Komisija Justicija et paks /Iustitia et pax/ Hrvatske biskupske konferencije u saopštenju izražava “nezadovoljstvo i duboku zabrinutost” odlukom predsjednika Josipovića da na Međunarodni dan ljudskih prava odlikuje Hedla.

“Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabran predsjednik Hrvatske, koji je dužan da brine za poštovanje prava svih, ali i za poštovanje istorijske istine i njeno otkrivanje, odlikovanje dodjeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegovog pada, iskrivljavali činjenice i istinu”, navodi se u saopštenju.

Ova komisija poziva Josipovića da dodjeljeno odlikovanje Hedlu povuče iz moralnih razloga i da još jednom preispita svoju odluku.

Novinar Drago Hedl je za svoj rad osvojio niz međunarodnih nagrada, a dugogodišnjim pisanjem za “Feral tribjun” o ratnim zločinima nad srpskim civilima u Osijeku umnogome je doprinio procesuiranju Branimira Glavaša.

Šef Hrvatske biskupske konferencije je đakovački biskup Marin Srakić, koji je prijatelj osuđenog ratnog zločinca Glavaša koga je posjećivao u zatvorskoj bolnici dok je štrajkovao glađu.

Alojzije Stepinac je bio zagrebački nadbiskup i kardinal, koga su jugoslovenske vlasti 1946. godine osudile za saradnju sa ustašama u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je proveo ostatak života u kućnom pritvoru i u zatvoru. Papa Jovan Pavle Drugi proglasio je 1998. godine Stepinca blaženim, što je prvi korak ka proglašenju za sveca.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: