Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tragom sinovljeve ljubavi

Sav novac koji dobija od Republike Srpske kao porodica poginulog borca, Nina Petrovna čuva da bi platila putovanje iz Rusije u Srpsku

Majka Nina Petrovna pored groba svog sina Olega u Milićima

Majka Nina Petrovna pored groba svog sina Olega u Milićima

Piše: Milijana ĐOKANOVIĆ

Ruskinja Nina Petrovna Mjazina kaže Srni da ju je život duboko vezao za Republiku Srpsku, gdje je došla sa ogromnom željom da nauči srpski jezik i zbliži se sa ljudima za čiju je slobodu u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu život dao njen 24-godišnji sin Oleg.

Na groblju u Milićima sahranjen je samo jedan ruski dobrovoljac, sin Nine Petrovne – Oleg Stanislavovič Ktitarjenko. U julu se navršava 20 godina od njegove pogibije, kada će biti organizovan pomen.

Nina Petrovna, profesor ruskog jezika u penziji, energična i jaka žena, kada počinje priču o svom sinu uzima minijaturni notes u kojem je on nekada zapisao pjesmu posvećenu njoj – “ženi koju neizmjerno voli, najboljem prijatelju, bez koje bi bio ništa na ovom svijetu”…

Kada je u Rusiji odslužio dvije godine vojske, Oleg Stanislavovič Ktitarjenko, čiji su i otac i djeda bili vojni piloti, sa ogromnom željom da pomogne pravoslavnom narodu zaputio se u oktobru 1994. godine u Srbiju, odakle je otišao na ratište u Republiku Srpsku.

Nina Petrovna ispričala je Srni da nije znala da će njen sin otići u dobrovoljce i da je to saznala tek kada joj se Oleg javio iz Novog Sada.

“U Republici Srpskoj stekao je brojne prijatelje, djevojku i svim srcem živio sa srpskim narodom. Njegova ljubav je bila tolika da poslije ranjavanja, kada se vratio u Rusiju, nije mogao izdržati dugo i nakon samo mjesec i po ponovo se vratio u Srpsku”, kaže Nina Petrovna.

Dva mjeseca nakon povratka u Srpsku Oleg je poginuo na ratištu.

Međutim, Nina Petrovna to nije znala. Potvrdu o njegovoj smrti dobila je tek nakon 16 godina, kada je vidjela njegovo ime na spisku poginulih, koji je objavljen na internetu i u knjizi “Beli vukovi – Srpski dnevnik ruskog dobrovoljca 1993-1999”, koju je napisao Oleg Valjecki.

Nakon toga, krenula je nova agonija – dolazak Nine Petrovne u Srpsku, posjeta groblju u Milićima, gdje je na grobnom mjestu prepoznala sliku svog sina, ali ispod nje je pisalo drugo ime.

Nina Petrovna je poslije savjetovanja sa sveštenikom odlučila da se izvrši ekshumacija, nakon čega je obavljena DNK analiza i utvrđeno da je riječ o njenom sinu Olegu.

Sa željom da bude bliže mjestu gdje je sahranjen njen sin Oleg, Nina Petrovna došla je u Bijeljinu, gdje trenutno boravi, i odmah se angažovala da pomogne u učenju polaznicima kursa ruskog jezika, koji organizuje Srpsko-ruska zajednica “Zavet”.

Vremenom se i u Nini Petrovnoj rodila velika ljubav prema Republici Srpskoj, prije svega, prema srpskom narodu, za koji se vezala želeći da nastavi da prenosi ogromnu, nesebičnu ljubav njenog sina i da tako produži vezu sa njim.

“Mnogo, jako mnogo želim da naučim srpski jezik i nadam se da će mi ljudi ovdje u tome pomoći”, kaže Nina Petrovna.

Sav novac koji dobija od Republike Srpske kao porodica poginulog borca, Nina Petrovna čuva da bi platila putovanje u Srpsku.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Ruski dobrovoljci u ratu u Republici Srpskoj (Video); Srbi mi …

U znak sećanja na ruske dobrovoljce na Balkanu – Jadovno 1941.

FILM O RUSKIM DOBROVOLjCIMA – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: