Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Topola užasa”, pričvršćena

Datum objave: utorak, 20 marta, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je danas u Donjoj Gradini da je “Topola užasa”, koja je zbog vodostaja rijeke Save dijelom u vodi, pričvršćena i, za sada, zaštićena pravovremenom reakcijom rukovodstva i zaposlenih te javne ustanove.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je danas u Donjoj Gradini da je "Topola užasa" pričvršćena i zaštićena pravovremenom reakcijom rukovodstva i zaposlenih te javne ustanove.
Topola užasa Foto: SRNA

Banjac je rekao da, ukoliko nivo Save bude rastao, postoji mogućnost da rijeka odnese “Topolu užasa” i najavio da će u narednom periodu Odbor za Donju Gradinu Ministarstvu prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske kandidovati projekat i razmotriti mogućnost da ona bude izmještena na višu kotu.

“`Topola užasa` je dobrim dijelom u vodi. Prilikom restauracije nije predviđeno da ona bude učvršćena za stubove, samo je položena. Radnici i direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina juče su pričvrstili topolu za stubove i nadamo se da će ona izdržati visok nivo vodostaja rijeke Save”, rekao je Banjac novinarima u Donjoj Gradini.

Banjac je naglasio da je, s obzirom na okolnosti, važno da kao predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenje usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih država, danas bude u Donjoj Gradini i Kozarskoj Dubici zajedno sa građanima.

“Topola užasa” nalazi se u Spomen-području “Donja Gradina”, na ušću rijeke Une u rijeku Savu. Na toj su topoli ustaše vješale žrtve da ostanu žive što je moguće duže da bi se što više namučile. Sa te su se topole čuli nesnosni jauci i uzdasi, te su je logoraši i ustaše nazvali “Topolom uzdaha”.

Ostaci tog zločina pronađeni su 1958. godine na krošnji drveta i po njegovom deblu prečnika 2,10 metara. Pronađeni su i lanci i posebno kovani klinovi za mučenje žrtava.

“Topola užasa” postavljena je 1976. godine. Nadstrešnica koja “Topolu” štiti od atmosferskih uticaja izgrađena je 2011. godine, dok su 2012. završeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

U ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac je na stravičnim mukama umoreno 700.000 nevinih muškaraca, žena i djece, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Od tog ukupnog broja, u Donjoj Gradini je ubijeno 366.000 ljudi, procjene su Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

“Topoli užasa” produžen život | Jadovno 1941.

Darko Milojković: Jasenovačko polje – svetlo tlo mučeničko …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top