Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Titovo ime totalitaristički simbol?

Josip Broz Tito i Jovanka

Hrvatski helsinški odbor podržao je inicijativu za uklanjanje Titovog imena sa trga ucentru Zagreba.

Tim povodom pridružiće se Građanskoj inicijativi za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola na protestu 5. maja.

Izvršni odbor HHO-a smatra da je dalje zadržavanje imena Josipa Broza Tita i imena drugih istaknutih nosilaca jugoslovenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima Saveta Evrope i Evropske unije.

HHO smatra da izostanak uklanjanja Titovog imena s javnih površina zagađuje javni prostor, ističe se u pozivu na protestni skup. Rasprave u hrvatskoj javnosti potvrđuju opšteprihvaćenu i neospornu društvenu istinu da su nakon Drugog svetskog rata počinjeni masovni ratni zločini nad desetinama hiljada zarobljenih vojnika, civila, žena i dece bez sudjenja, ističe predsednik HHO Ivan Zvonimir Čičak.

On smatra da to „deo društveno-političke elite ne prihvata do kraja, a naročito deo okupljen oko stranke koja se i pored svog imena, ponaša kao
pravni, politički i moralni sledbenik Komunističke partije, organizacije odgovorne za smrt desetine hiljada ljudi“.

Čičak navodi da je „neinteligentno, kontraproduktivno i licemerno“ ukidanje saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom pripadnicima ustaških i domobranskih snaga na Blajburgu. Odluka o pokroviteljstvu donesena je konsenzusom i jedino je tako mogla biti i povučena, pa je vladajuća koalicija tim potezom sebi nanela dugoročnu štetu, smatra Čičak.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: