fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

TITOVA POLITIKA UGROZILA SJEĆANjE NA GENOCID U NDH

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/rafael_israeli.jpg

JERUSALIM, 18. FEBRUARA /SRNA/ – Politika Josipa Broza Tita nesagledivo je ugrozila kolektivno
pamćenje na genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, izjavio je profesor Rafael Israeli sa Trumanovog instituta iz Jerusalima.

Na današnjem predavanju o temi „Antisemitizam i konačno rješenje na Balkanu“, održanom u Međunarodnom
centru za izučavanje antisemitizma „Vidal Sason“ pri Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, Israeli je argumentovano iznio istorijske pretpostavke pred izbijanje, kao i tokom rata u raskomadanoj Jugoslaviji.
„Profesor Israeli osvrnuo se na lokalne činioce u stradanju Jevreja, ali i drugih genocidom ciljanih grupa – Srba i Roma“, rekao je Srni pomoćnik šefa Predstavništva Republike
Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić.
Isareli je opisao genezu ustaškog pokreta, biografije ustaškog poglavnika Ante Pavelića, kardinala Alojzija Stepinca i ulogu Katoličke crkve u NDH. Detaljno je govorio o brutalnostima u logorima Jadovno i Pag, kao i o formiranju sistema logora smrti Jasenovac.
Israeli je, govoreći o genocidu nad Srbima, naglasio bestijalnost ubijanja u ustaškim logorima, što je izazvalo zgražavanje čak i tadašnjih njemačkih zvaničnika.
Govoreći o BiH, Israeli se osvrnuo na ulogu muftije jerusalimskog Emina el Huseinija, istorijsku poleđinu egipatske „Muslimanske braće“, kao i njegov bijeg iz Iraka pred stupanje
u kontakt sa nacističkim vrhom.  On je podsjetio na Huseinijev susret sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, njegov progandni rad na arapskom, persijskom i turskom jeziku i iznalaženje zajedničkih antijevrejskih interesa.

Israeli je opširno opisao ulogu jerusalimskog muftije u formiranju 13. brdske Handžar SS divizije.  Sagledavajući mogućnost prikupljanja informacija i dokumentacije, gradnju kolektivnog pamćenja, te odgovarajućih memorijalnih kompleksa, profesor Israeli je posebno kritički govorio o politici bratstva-jedinstva, koja je banalno i manipulativno žrtve holokausta i genocida svrstavala među žrtve fašizma.
Takva politika, kako je rekao, čak je dopuštala u okviru internih spoljnopolitičkih interesa da inicijatori i protagonisti najstrašnijih zločina u istoriji Balkana ostanu neprocesuirani.  Seminaru su prisustvovali naučni istraživači iz redova izraelskih akademskih ustanova i ovdašnje diplomatije.
Doprinos profesora Rafaela Israelija izučavanju i posebno internacionalizaciji percepcije stradanja srpskog naroda tokom 20. vijeka dragocjen je i nepobitan, pri čemu posebno mjesto zauzimaju njegove dvije skorašnje knjige na engleskom: „Divljaštvo u srcu Evrope – bosanski
rat /1992-1995/“, koju je napisao zajedno sa Alberom Benabuom, i „Hrvatski
logori smrti“

 

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ISLAM NA BALKANU POD NjEMAČKOM OKUPACIJOM

Rafael Izraeli, “Logori smrti Hrvatske: Vizije i revizije, 1941-1945“

Divljaštvo u srcu Evrope – bosanski rat 1992-1995

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: