fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tito, Staljin, Frojd, Hitler i Trocki živjeli na istom mjestu

Prije nešto više od vijeka i uoči Prvog svjetskog rata u centru Beča u jednom su kratkom trenutku živjeli i Adolf Hitler, Josif Staljin, Josip Broz Tito, Sigmund Frojd i Leon Trocki, otkriva Bi-Bi-Si.

Beč (foto: www.travelchannel.com)
Beč (foto: www.travelchannel.com)

Mnogo godina kasnije, prije nego što su ga pronašle Staljinove ubice u Meksiku, Trocki je opisao kako je u januaru 1913. izvjesni Stavros Papadopulos iz Krakova stigao u Beč vozom. Imao je samo drveni kofer i pokucao je Trockom na vrata.

– Bio je nizak, mršav, smeđe-siva koža lica bila mu je rošava. U njegovim očima nije bilo trunke milosti – opisao je Trocki čovjeka koji je zapravo bio Staljin glavom i brkom.

Sigmund Frojd je u to vrijeme već bio renomirani utemeljivač sasvim nove naučne discipline. Imao je 57 godina i bio je ikona ne samo Beča i Austrougarske monarhije, nego i cijelog zapadnog svijeta.

Josip Broz Tito, tek 21-godišnjak, te je godine radio u Dajmlerovoj fabrici automobila u Viner Nojštadu, a Bečom je tumarao tražeći kakav bolji posao i, naravno, način da se zabavi. Gradom se u to vrijeme bukvalno smucao i izvjesni 24-godišnji Austrijanac, porijeklom sa same granice Austrije i Bavarske, koji nije mogao da prežali što su ga već dvaput odbili na prijemnom ispitu u bečkoj Akademiji umjetnosti.

Bio je to Adolf Hitler i stanovao je praktično na ivici siromaštva u Ulici Meldermanštrase. U samom središtu grada nalazila se i rezidencija nadvojvode Franca Ferdinanda.

Beč je u to vrijeme bio tako popularan za okupljanje zato što je bio središte ne baš centralistički ustrojenog carstva s 50 miliona stanovnika, u kojem se govorilo 11 različitih jezika, između 15 velikih nacija. Franjo Josip svima je dopustio državljanstvo i pristup školama i fakultetima. Postojalo je javno zdravstvo. Razvijala se saobraćajna mreža.

Beč je bio grad u kojem je cvjetala umjetnost, u kojem su se miješali svi ti različiti kulturni uticaji i koji je do tada temeljno razvio svoj način života okupljanjem u kafanama. Danas se tako zna da je Frojd volio da dokoličari i viđa se s prijateljima u kafeu Landtman, a da su Hitler i Trocki navraćali u kafe Central.

S izbijanjem rata, svaki od njih petorice počeo je da na svoj način mijenja svijet.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: