Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Tihi egzodus i dalje traje

Datum objave: ponedeljak, 15 juna, 2015
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Savo_Strbac_1-9b5d4fd9Upokojeni mitropolit Jovan još 2006. uputio patrijarhu pismo u kojem navodi da je u Hrvatskoj pokršteno više od 30.000 Srba

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku RH (DZS RH), na popisu stanovništva u Hrvatskoj iz 1991. godine, od ukupno 4.784.265 stanovnika, Srba je bilo 581.663 (12,2 odsto) a Jugoslovena 106.041. Među njima, s čim su saglasni i hrvatski demografi, bilo je između 60 i 70 odsto Srba. Dvadeset godina kasnije, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je živelo tek 186.633 Srba (4,36 odsto), dok su Jugosloveni svedeni na statističku grešku (331 osoba).

Službeni Zagreb u raznim prilikama navodi brojku od više od 133.000 srpskih povratnika po završetku rata. Međutim, prema studiji UNHCR-a „Manjinski povratak u Republiku Hrvatsku – Studija otvorenog procesa” iz februara 2012. godine, od registrovanih povratnika srpske nacionalnosti, u RH živi oko 38 odsto, izvan Hrvatske oko 45, dok ih je umrlo oko 17 odsto.

Tihi egzodus Srba i dalje traje, što ilustruju podaci DZS RH, prema kojima su se od 2002. do 2013. iz Srbije, gde je utočište našlo više od 300.000 Srba izbeglih / prognanih iz RH, u Hrvatsku doselilo svega 14.533, a iz Hrvatske u Srbiju odselilo 35.027. Broj iseljenih u odnosu na doseljene konstantno raste, a razmera u poslednjoj godini bila je 1:6 u korist iseljenih.

A od čega to Srbi i dalje beže iz Hrvatske, ilustruje i studija Srpskog narodnog vijeća„Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014”, u kojoj se navode 82 slučaja, koji su se manifestovali preko govora mržnje ili širenja etničke netrpeljivosti u javnom prostoru i u izjavama javnih osoba, preko verbalnog vređanja i fizičkog nasilja, do oštećenja i uništenja imovine, objekata i grobalja, kao i otpora korištenju ćiriličnog pisma, uz konstataciju da ima i mnogo neprijavljenih slučajeva. Iz istog izvora ovih dana stižu informacije da je samo u pet meseci ove godine zabeleženo više sličnih slučajeva nego tokom cele 2014. godine.

Objašnjenje za drastično smanjenje broja Srba u Hrvatskoj u poslednjih dvadesetak godina treba tražiti, pored egzodusa i ratnih žrtava (7.202, od čega 1.898 nestalih), i u procesima pokatoličenja i pohrvaćenja, o čemu svedoči i pismo upokojenog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve iz 2006, u kojem se navodi da je u Hrvatskoj do tada pokršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje.

Uglavnom se pokatoličavaju pravoslavna deca, koja uz roditeljsku saglasnost i uz verski obred krizmanja postaju katolici. Roditelji na ovaj način izbegavaju suze svoje dece s kojima su se vraćala iz vrtića i škola zato što su bila „trofazna”, što im nisu opraštali ni ostala deca, ni nastavnici. Prema izveštaju predsednika Odbora za ljudska prava u Zagrebu Zorana Pusićaiz 2003. godine, od 1991. do 2003. samo je u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovesti prevedeno u katoličanstvo.

A odrasli, uglavnom urbani Srbi, pohrvaćuju se tako što menjaju „prokazana” srpska imena i prezimena u prepoznatljiva hrvatska, razne verske obrede, uključujući krštenja, venčanja i sahrane, obavljaju im katolički sveštenici, sve u cilju da ne „provociraju” okolinu jer bi u protivnom mogli ostati bez posla, imovine a ponekad i života.

Statistika pokazuje da se 16.647 Hrvata na popisu iz 2011. izjasnilo kao pravoslavci. Po „Veritasovim” saznanjima, to je rezultat „desrbizacije” pravoslavne vere u Hrvatskoj, koja se od 2010. otvoreno sprovodi i preko „Hrvatske pravoslavne zajednice”, nesporne naslednice Pavelićeve HPC, čiji je cilj „slobodno identifikovanje pravoslavnih hrišćana pripadnicima hrvatske nacije”, među kojima su i pomenuti „pohrvaćeni” Srbi.

Ako se, pored pomenutih procesa, ima u vidu teška materijalna, socijalna i bezbednosna situacija Srba u Hrvatskoj (nezaposlenost, spora obnova kuća i još sporije stambeno zbrinjavanje bivših nosilaca stanarskih prava, neisplaćivanje dospelih penzija, problemi s utvrđivanjem radnog staža, deviznom štednjom, strah od procesuiranja za navodne ratne zločine, bezrazložno otezanje s ekshumacijama i identifikacijama srpskih žrtava…), kao i njihova starost (prema pomenutom istraživanju UNHCR-a, prosek starosti je 53,5 godina, a 35 odsto ih je starije od 65 godina), onda je potpuno izvesno da će na narednom popisu stanovništva biti ostvaren Tuđmanov plan s početka devedesetih, da će srpsko pitanje u Hrvatskoj biti trajno rešeno kada ih u ukupnoj populaciji bude manje od tri odsto.

 

Izvor: VERITAS

 

Vezane vijesti:

POZDRAVLjENA KONSTATACIJA RUSKOG MINISTARSTVA

“Zatrli Srbe i njihovu baštinu u Hrvatskoj” – Jadovno 1941.

Savo Štrbac: (Anti)fašista – Jadovno 1941.

ŠTRBAC: RIJEČ O IZBORNIM KALKULACIJAMA – Jadovno 1941.

RUSI NAPADAJU HRVATSKU: Vaš agresivni nacionalizam …

USKRS HRVATSKE MRŽNjE (I DIO): “Kolji Srbe” u Karlovcu …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top