fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Temeljito istražiti stradanja Jevreja i Srba

Srna

Samo temeljit i savjestan rad, protkan saradnjom sa relevantnim međunarodnim faktorima, poput  Memorijalnog centra „Jad Vašem“, daće željene rezultate u izučavanju holokausta, uz istovremeno proučavanje srpskih stradanja tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je za Srnu stručni savjetnik u Predstavništvu Republike Srpske  u Izraelu Aleksandar Nikolić.

„To je najbolji način da se razumije pojam holokausta, odnosno uništenja naroda uopšte. Holokaust je jedinstvena pojava u istoriji čovječanstva, tokom koje su pod ideološkom platformom, planski, najprije ekonomski, a potom i psihički i na kraju fizički bili ubijani Jevreji Evrope i dijela sjeverne Afrike“, rekao je Nikolić povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Nikolić naglašava da je i danas neprocjenjiv i vidljiv doprinos sefardskih, a potom i aškenaskih Jevreja u sferama privrede, finansija, obrazovanja i kulture na područjima Prijedora, Banjaluke, Dervente, Doboja, Šamca, Brčkog, Bijeljine, Zvornika, Vlasenice, Rogatice i Višegrada. Jevreji iz ovih krajeva poubijani su na najmonstruozniji način.

„Svako namjensko poređenje, a posebno maliciozno-manipulativna imputiranja, politikantsko-propagandnog karaktera samo su relativizacija holokausta i drsko nepoštivanje njegovih žrtava“, rekao je Nikolić, komentarišući u posljednje vrijeme sve češće umanjivanje broja žrtava holokusta ili njegovo potpuno negiranje.

Prema Nikolićevim riječima, tekuća 2012. godina predstavljaće prekretnicu  u odnosu Republike Srpske prema sjećanju na holokaust.

„Kako je to najavio šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, počinje realizacija dogovora o saradnji ustanove `Jad Vašem` i relevantnih institucija Republike Srpske, prvenstveno  Ministarstva prosvjete i kulture“, istakao je Nikolić.

On je podsjetio da je tokom prošlosedmičnog prijema za predsjednika Republike Srpske  Milorada Dodika kod predsjedavajućeg Memorijalnog centra „Jad Vašem“ Avnera Šaleva inicirana konkretizacija saradnje u tom pravcu.

„U koordinaciji sa direktorom Evropskog odjeljenja Međunarodne škole izučavanja holokausta pri `Jad Vašemu` Rejčel Bad Kaplan,  u martu će u Banjaluku stići stučnjaci ove ustanove za pripremni rad sa ekipom iz Republike Srpske  pedagoškog profila. Ove aktivnosti  biće usmjerene na pripremu dolaska  desetoro polaznika Međunarodne škole `Jad Vašema` u julu ove godine“, precizirao je Nikolić

Ovo će biti prvi put da će na seminaru učestvovati prosvjetni radnici iz Srpske,  u kontekstu priprema za uvođenje obrazovanja o holokaustu u nastavni program formalnog obrazovnja u Republici Srpskoj. „Jad Vašem“ je obezbijedio sredstva za učesnike iz Srpske.

„Time se narod u Srpskoj priključuje naprednim narodima svijeta, pružajući svoj doprinos evropskim i opšteljudskim standardima“, zaključio je Nikolić

On kaže da je dodatni vid saradnje  savjetodavna uloga i profesionalno povezivanje posredstvom „Jad Vašema“ u vezi sa uređenjem  Spomen-područja „Donja Gradina“, najvećeg  stratišta u sistemu  logora smrti u Jasenovcu.

„Imajući u vidu da je jerusalimski `Jad Vašem` u svijetu vodeća komemorativna ustanova, te  renomirani centar  izučavanja genocida nad jevrejskim narodom tokom Drugog svjetskog rata, ne može se zamisliti kvalitetnija i kompetentnija saradnja u tom smislu“, konstatovao je Nikolić.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ustanovljen je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2005. godine. Na taj dan je 1945. godine oslobođen „Aušvic“, najzloglasniji logor smrti u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: