fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„TEHNIČKA GREŠKA“ U OBJELODANjIVANjU DOKAZNOG MATERIJALA

Ratko-Mladic.jpgHAG, (SRNA)- Tužilaštvo Haškog tribunala danas je saopštilo da je sa objelodanjivanjem materijala odbrani generala Ratka Mladića zakasnilo zbog „tehničke greške do koje je došlo prije nekoliko godina, prilikom pravljenja baze podataka koja sadrži 100.000 dokumenata“.

Zbog te greške, kako se pokazalo, Tužilaštvo je vjerovalo da je objelodanilo hiljade dokumenata,kojih u stvari nema u bazi podataka,navodi se u podnesku haškog tužilaštva.

 

Tužilaštvo navodi da je grešku u vezi sa objelodanjivanjem prvi put uočilo krajem aprila i početkom maja ove godine, o čemu je obavijestilo pretresno vijeće i odbranu.

 

Tokom dodatnih istraga baze podataka utvrđeno je postojanje „ograničenog broja dodatnih grešaka“, navodi se u podnesku.

 

Tužilaštvo je navelo da ostaje pri stavu da se ne protivi razumnom odlaganju suđenja kako bi se obezbijedila pravičnost postupka, uz napomenu da „tehnička greška ima ograničeni uticaj na mogućnost odbrane generala Mladića da se pripremi za dokazni postupak“.

 

Tužioci dodaju da greške imaju uticaja na „nešto više od tri odsto od objelodanjenog materijala“.

 

Zastupnici odbrane generala Mladića upozorili su u više navrata da nisu spremni za suđenje jer nisu dobili od Tužilaštva sve materijale, tražeći odlaganje početka suđenja najprije za tri,a zatim za šest mjeseci, ali je pretresno vijeće te zahtjeve odbacilo.

 

Tužilaštvo je iznijelo uvodnu riječ 16.i 17. maja, a na završetku zasjedanjapretresno vijeće je konstatovalo veliku grešku u procesu objelodanjivanja i na neodređeno vrijeme odložilo početak dokaznog postupka,koji je prethodno bio zakazan za 29.maj.

 

Odluku o tome kada će suđenje generalu Mladiću biti nastavljeno, pretresno vijeće će donijeti nakon što procijeni veličinu greške u objelodanjivanju dokaznog materijala.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: